Nieuws

Zoeken op categorie

Ministers Beke en Somers voorzien tablets voor zorginstellingen

2020/04/17 |

Binnenlands Bestuur

17 april 2020 - De woonzorgcentra en zorginstellingen blijven in Vlaanderen voorlopig gesloten voor bezoek. Die duidelijke boodschap bracht de Vlaamse Regering gisteren. Dat is geen gemakkelijke beslissing, want bewoners en familie missen dat contact. Minister van Welzijn Wouter Beke en minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers voorzien nu 375.000 euro om tablets aan te kopen zodat de bewoners toch nog visueel contact kunnen hebben met familie en vrienden.

Terug

De woonzorgcentra zijn als eerste in ‘lockdown’ geplaatst, waarbij bezoek werd geweerd. Dat was een harde, maar noodzakelijke beslissing in de strijd tegen het coronavirus. En die moeten we nog een tijd aanhouden. Wouter Beke: “Ik weet dat veel mensen snakken naar fysiek contact met elkaar. Maar de gezondheidsrisco’s voor het personeel en de bewoners zijn te groot om bezoek nu al terug toe te laten. De woonzorgcentra blijven in Vlaanderen voorlopig gesloten.”

De Vlaamse regering begrijpt echter dat dit niet gemakkelijk is en dat veel mensen zich eenzaam voelen en hun dierbaren missen. Minister Bart Somers: “Het is belangrijk dat we voldoende aandacht blijven hebben voor het mentale welzijn van mensen in afzondering. Daarom voorzien we financiële middelen om tablets aan te schaffen voor de zorginstellingen. Op die manier kunnen  vrienden en familie de bewoners op een digitale manier contacteren en hen ondersteunen in deze moeilijke periode.”

De ministers ondersteunen het initiatief van Deloitte, Close The Gap en VUB.  Concreet gaat het om 375.000 euro waarvan 250.000 euro door minister Beke en 125.000 euro door minister Somers wordt voorzien. Deze organisaties zamelen oude toestellen in en kopen nieuwe toestellen aan met gedoneerd geld. Ook burgers kunnen zo hun steentje bijdragen via de website www.virtualhugs.net

“De tablets worden voorzien van eenvoudige handleidingen, telefonische hulp en een digitale postbus zodat de bewoners zo weinig mogelijk ondersteuning nodig hebben om de digitale boodschap van hun naasten te bekijken en te beluisteren. Het is niet hetzelfde als een echt bezoek, maar op deze manier proberen we de eenzaamheid van de bewoners zoveel mogelijk tegen te gaan zonder de gezondheid van het personeel en de bewoners in het gevaar te brengen”, aldus ministers Beke en Somers.


Deel dit op

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.