Nieuws

Zoeken op categorie

Terugkeer naar de werkvloer zo duurzaam mogelijk

2021/05/19 |

Binnenlands Bestuur

19 mei 2021 - Binnenkort is telewerk niet langer verplicht. Dat geldt ook voor de ambtenaren van de Vlaamse overheid. Minister Bart Somers wil de terugkeer naar de werkvloer veilig en duurzaam organiseren. “We moeten de ambitie hebben om beter te doen dan vóór de coronacrisis. We zetten in op duurzaam woon-werkverkeer en gaan voor een gezonde mix tussen kantoorwerk en telewerk.”

Terug

Telewerk blijft voorlopig verplicht, maar vanaf 9 juni is één terugkeermoment per week toegelaten. Vanaf 1 juli wordt telewerk enkel nog sterk aanbevolen. Dat geldt ook voor de ambtenaren van de Vlaamse overheid. “Velen kijken er naar uit om hun collega’s fysiek terug te zien, ik ook. Maar het is belangrijk dat we de terugkeer zo veilig mogelijk organiseren. Thuiswerken blijft nog wel even de norm en we gaan ook regelmatig testen.”

Ook na de coronacrisis wil Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers telewerken verder stimuleren. Hij denkt dat twee à drie dagen per week thuiswerken mogelijk moet blijven voor wie dat wil. “Het is begrijpelijk dat de meeste mensen het telewerken op dit moment beu zijn. We missen onze collega’s en er is te weinig afwisseling. Maar we moeten na de crisis inzetten op een gezonde mix tussen kantoorwerk en telewerk. We gaan na de crisis toch niet terug met z’n allen in de file gaan staan?”

Duurzaam

Niet elke dag naar kantoor moeten rijden, is volgens de minister niet enkel goed voor de productiviteit en het welbevinden van de Vlaamse ambtenaren, het is ook goed voor onze klimaatdoelstellingen. Bart Somers: “Als overheid moeten we de terugkeer naar de werkvloer zo duurzaam mogelijk organiseren. Blijven inzetten op digitalisering, telewerk en lokale co-working spaces om het woon-werkverkeer te verminderen is slechts één aspect. Het gaat ook om het vergroenen van onze mobiliteit. Vlaamse ambtenaren zullen in de toekomst ook kunnen kiezen om met een elektrische fiets naar het werk te komen via een fietsleasingcontract. Daarnaast bekijken we met NMBS hoe we kunnen intekenen op het proefproject met flexibele treinabonnementen voor mensen die slechts een paar dagen per week naar kantoor gaan”

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.