Nieuws

Zoeken op categorie

Toegankelijkheidswijzer brengt toegankelijkheid musea in beeld

2021/06/24 |

Samenleven

24 juni 2021 - Vlaams Minister van Samenleven Bart Somers lanceert vandaag samen met de Gentse schepenen Astrid De Bruycker (Gelijke Kansen) en Sami Souguir (Cultuur) de Toegankelijkheidswijzer. Met deze tool wordt informatie over de toegankelijkheid van gebouwen verzameld én ontsloten naar het brede publiek. De Vlaamse overheid, Inter en de stad Gent werkten samen aan het pilootproject met 12 Gentse musea en historische huizen. Vlaams minister Somers wil het project nu ook uitrollen naar andere musea in Vlaanderen.

Terug

De toegankelijkheidswijzer is een online toepassing die informatie over toegankelijkheid op elke website op dezelfde manier toont. De wijzer zet de toegankelijkheidsinformatie in de verf en zorgt voor herkenbaarheid bij de bezoeker. Eigenaars van gebouwen verzamelen de informatie en geven die zelf in via een eenvoudige invoerapplicatie. De informatie verschijnt in de Toegankelijkheidswijzer die het museum eenvoudig op de eigen website kan integreren.

Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers: “We gaan voor toegankelijke musea en een toegankelijk Vlaanderen. We focussen daarbij niet enkel op rolstoelgebruikers en minder mobiele mensen, maar willen ook zinvolle informatie meegeven aan andere mensen met een beperking zoals doven, slechthorenden, blinden, slechtzienden of mensen met autisme. Met de toegankelijkheidswijzer kunnen we mensen met een beperking en hun entourage informeren, meer bewustzijn creëren bij het brede publiek en eigenaars aanmoedigen om hier op in te zetten. We willen een positieve dynamiek in gang zetten , inspanningen van eigenaars zullen in de schijnwerpers worden gezet.”

Wendy Metten, algemeen directeur Inter: “Het mooie aan dit project is het samenspel tussen gebruikers, beleidsmakers en aanbieders, in dit geval de musea. Iedere partner nam zijn rol op en maakte mee het verschil om toegankelijkheid breed en bevattelijk in te vullen. Een bepalende factor in het succes van de toegankelijkheidswijzer is hoe uitbaters inspelen op dit nieuwe, eigentijdse en gebruiksvriendelijke instrument waardoor een eerste laag van basisinformatie over toegankelijkheid voor iedereen beschikbaar is. Wij kijken uit naar de ervaringen in deze testfase. Die feedback nemen we zeker mee in de verdere uitrol van het project.”

De ambities vanuit het Vlaamse beleid om een nieuwe applicatie te ontwikkelen, spoorden samen met de intenties van de stad Gent om meer uniformiteit te bekomen in de toegankelijkheidsinformatie die op de websites van de verschillende Gentse musea aanwezig is. De Vlaamse overheid en de Stad Gent sloegen de handen in elkaar en ontwikkelden een eerste piloottraject met toegankelijkheidsinformatie van de Gentse musea en historische huizen. Mensen met een beperking kunnen nu voor hun bezoek aan het museum de Toegankelijkheidswijzer raadplegen via de website van het museum zelf. Op die manier kunnen zij hun bezoek goed voorbereiden en de toegankelijkheidstroeven van het museum ontdekken.

Astrid De Bruycker, schepen van Gelijke Kansen: “We waren 11 jaar geleden de eerste stad die een toegankelijkheidsambtenaar aanstelde en sindsdien hebben we al veel werk verzet om de dienstverlening, communicatie, gebouwen, openbaar vervoer, pleinen en parken nog toegankelijker te maken. Want alle Gentenaars en bezoekers van de stad moeten gelijke kansen krijgen. We blijven pionieren en werken steevast met ervaringsdeskundigen, zo ook bij deze toegankelijkheidswijzer voor de musea. We hopen dat ons voorbeeld navolging krijgt.”

Schepen van Cultuur Sami Souguir: “Een museum voor iedereen toegankelijk maken is geen evidente opdracht. Omdat ze vaak in historische gebouwen gehuisvest zijn komen er erfgoedafwegingen aan te pas en dat maakt dergelijke ingrepen uitdagend. Heel wat Gentse musea en monumenten zijn vandaag wel toegankelijk maar onze taak zit er nog niet op. Het dossier van het Gravensteen is intussen genoegzaam bekend, maar ook het Designmuseum (nieuwbouw DING) en het Huis Van Alijn (studie om toegankelijkheid te onderzoeken) zitten in de pijplijn.”

Na het piloottraject met de Gentse stadsmusea, wil Vlaams minister Bart Somers de applicatie gefaseerd uitrollen naar de rest van Vlaanderen. Vlaamse musea die mee willen bouwen aan een toegankelijk Vlaanderen kunnen zich vanaf nu inschrijven om deel te nemen aan het project via https://toegankelijk.vlaanderen.be/.

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.