Nieuws

Zoeken op categorie

“U Design for real people”: minister Somers bekroont studenten

2020/09/18 |

Samenleven

17 september 2020 - Om aandacht te vragen voor de toegankelijkheid van gebouwen, openbare ruimtes en producten, organiseerde expertisecentrum Inter een ontwerpwedstrijd Universal Design voor studenten. Met ‘ontwerpen voor iedereen’, staan de toegankelijkheid en de gebruiker centraal. Tijdens een webevent met gastheer Lieven Scheire kregen de winnende studenten vandaag een prijs uit handen van minister van Gelijke Kansen Bart Somers.

Terug

Bij Universal Design of ‘ontwerpen voor iedereen’ houden ontwerpers van een product of gebouw van bij het prille begin rekening met een zo groot mogelijke toegankelijkheid voor iedereen. Er zijn dus achteraf geen aanpassingen meer nodig voor speciale doelgroepen. Ongeacht een permanente of tijdelijke fysieke beperking: de ontwerpen zijn helder, duidelijk en onmiddellijk toegankelijk voor iedereen.

Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers: “Een integraal toegankelijke leefomgeving is de sleutel tot een maatschappij waarin iedereen gelijke kansen heeft. Het gaat daarbij niet enkel om personen met een permanente beperking, maar ook over oudere mensen, mensen met een tijdelijke handicap of ouders met een kinderwagen. Ontwerpers van morgen moeten letterlijke en figuurlijke drempels wegnemen zodat iedereen kan deelnemen aan onze samenleving.”

Het expertisecentrum Inter organiseerde daarom met de steun van minister van Gelijke Kansen Somers een internationale wedstrijd ‘U Design for real people’, gevolgd door een webevent.

Voor blijvende resultaten moet je ook Universal Design in de ontwerpopleidingen opnemen. Inter zocht daarom aansluiting bij docenten en begeleidde samen met ervaringsdeskundigen studenten bij een praktijkopdracht”, zegt Wendy Metten, algemeen directeur van Inter. 

Zo ontwierp Axelle Hemels bijvoorbeeld een UD-supermarkt. “Je gaat naar een supermarkt voor je basisbehoeften, zoals eten, drinken en hygiëne. Maar ik hoorde dat een rolstoelgebruiker soms een kwartier moet wachten tot iemand helpt om iets uit het rek te nemen. Dat inspireerde mij om met een paar aanpassingen een toegankelijk interieur te ontwerpen waarin iedereen vlot kan winkelen.”

Axelle en alle andere winnaars mogen op studiereis naar Lissabon. Ze kregen hun prijs op een webevent van Inter. Een breed publiek hoorde daar van Lieven Scheire en andere sprekers welke winst je uit Universal Design haalt als opdrachtgever en ontwerper en wat de voordelen zijn voor al je eindgebruikers.

 

De winnaars in architectuur, interieur of productdesign: 

• Adela Hankus, hogeschool Thomas More, inclusieve servicedesign voor het groentenmuseum 't Grom in Mechelen

• Axelle Hemels, Universiteit Antwerpen, met een UD supermarkt

• Dominika Klopotek en Lukasz Maciorowski, Universiteit Hasselt, met een mooie en toegankelijke woning.

• Gustavo Machado Majewski en Hillevi Nilsson, Bergen School of Architecture (Noorwegen), met een ontwerp voor een inclusieve wijk die ontmoetingen tussen mensen stimuleert.

• Iske Tjolle, hogeschool Thomas More, een interactieve en inclusieve bezoekerservaring voor het groentenmuseum 't Grom in Mechelen.

• Thomas De Roeck en Margot Fonteyn, Universiteit Antwerpen, met Mobe, kleding en een app met 3D-tracking van hoe je je lichaam beweegt voor mensen die dat willen analyseren, zoals sporters of revaliderende mensen.

 

Bekijk de winnende ontwerpen en ook alle eervolle vermeldingen op www.udesign.world.

 


Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.