Nieuws

Zoeken op categorie

Vlaanderen trekt 186,6 miljoen uit voor vervolgpremies zelfstandigen

2020/06/08 |

Binnenlands Bestuur

8 juni 2020 - Dankzij de nieuwe versoepelingen van de nationale veiligheidsraad kunnen steeds meer zelfstandigen opnieuw aan de slag. Vele restaurant- en caféuitbaters openen vandaag bijvoorbeeld opnieuw de deuren. Dit is echter niet eenvoudigweg een terugkeer naar précorona: de veiligheidsvoorschriften in een heel aantal sectoren zorgen voor exploitatiebeperkingen en bijgevolg een lagere omzet. Andere bedrijven hebben bovendien wel nog een openingsverbod. De Vlaamse regering trekt daarom 186,6 euro aan vervolgpremies uit om zelfstandigen blijvend te ondersteunen.

Terug

Vorige week bracht goed nieuws op de nationale veiligheidsraad. De horeca en andere sectoren mogen opnieuw de deuren openen als ze zich aan de nodige veiligheidsvoorschriften houden. Zo moeten ze bijvoorbeeld sluiten om 01u00, moet de afstandsregels gerespecteerd worden en obers mondmaskers dragen. Door deze beslissing komt er een eind aan de Vlaamse hinderpremie die deze sectoren ondersteunde. Die is intussen toegekend aan 105.000 aanvragers, goed voor meer dan 540 miljoen euro.

De exploitatiebeperkingen die opgelegd worden, zorgen er echter voor dat vele ondernemingen niet even rendabel zijn als voor de uitbraak van het virus. De horeca zal bijvoorbeeld door de opgelegde afstanden tussen de tafels een beperking van de omzet ondervinden. Bovendien is het verbod om de activiteiten te hervatten op sommige andere sectoren wel nog van toepassing. Denk maar aan de discotheken, uitbaters van feestzalen of kermisattracties. Daarom heeft de Vlaamse regering vandaag beslist om zich blijven te engageren in de ondersteuning van onze zwaar getroffen zelfstandigen.

Daartoe worden twee maatregelen genomen. De bedrijven die nog steeds een openingsverbod wordt opgelegd, blijven aanspraak maken op de hinderpremie. Dit gaat over een bedrag van 10 miljoen euro. Daarnaast komt er een compensatiepremie bis. Dit was oorspronkelijke een éénmalige premie van 3000 euro voor bedrijven die een omzetdaling van meer dan 60% te verduren kregen voor de periode tot 30 april 2020. De compensatiepremie bis zal ondernemingen compenseren voor de periode mei-juni. Bedrijven die in deze periode nog steeds kampen met een omzetverlies van 60%, kunnen rekenen op een éénmalige ondersteuning van 2000 euro. Hiervoor wordt 176,6 miljoen euro uitgetrokken.

Opgeteld trekt de Vlaamse regering voor deze vervolgpremies met andere woorden een budget van 186,6 miljoen euro uit. Zo wil ze zelfstandigen en ondernemers blijvend ondersteunen tijdens de heropstart van onze economie en de relance zo veerkrachtig mogelijk maken.

 


Deel dit op

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.