Chat GPT is het meest recente bewijs van de ongelooflijke opportuniteiten die de digitale vooruitgang met zich meebrengt. Tegelijk houdt elke vooruitgang natuurlijk ook het risico in dat er groepen achterop hinken. In het geval van de digitale kansenkloof zien we bovendien dat het vaak opnieuw de meest kwetsbaren zijn die getroffen worden. Bij 55- tot 74-jarigen heeft 64% geen digitale basisvaardigheden. Bij mensen met een inkomen onder de 1500 euro gaat het om 69% en bij laaggeschoolden loopt dit zelfs op tot 75%. Om die digitale kansenkloof te dichten, trok Vlaams Minister Bart Somers 27 miljoen uit voor lokale besturen die willen inzetten op e-inclusie.
In Gent ging Vlaams Minister Bart Somers op ontdekking hoe lokale besturen hier in de praktijk mee aan de slag gaan. Zo bracht hij een bezoek aan het Gentse “Digicafé”. Een laagdrempelig initiatief waar Gentenaren zo over de vloer kunnen komen om uitleg en hulp te krijgen bij alledaagse digitale toepassingen. Dat was ook vandaag het geval. Enkele tientallen Gentenaren en Vlaams Minister Bart Somers kregen tekst en uitleg hoe ze met hun smartphone kunnen bankieren.
Vlaams Minister Bart Somers: “Als je het hebt over de digitalisering van onze samenleving, klinkt dat heel vaag, maar vaak gaat dat over heel praktische zaken. Denk bijvoorbeeld inderdaad maar aan bankieren via je smartphone. Voor hoogopgeleide jongeren is dat de evidentie zelve. Maar dat is het voor een groot deel van onze burgers dus niet. Als bankautomaten uit het straatbeeld verdwijnen en online oplichting zoals phishing opgang maakt, is het dan wel van belang dat we ervoor zorgen dat mensen hun bankzaken nog kunnen regelen. Dat is hoe je in de praktijk de belofte hard maakt dat we niemand achterlaten. De stad Gent toont hier op een heel concrete manier aan hoe een lokaal bestuur ervoor kan zorgen dat al haar inwoners kunnen genieten van de digitale vooruitgang.”
Digipunten en Digihelpers
De stad Gent kan in totaal rekenen op maar liefst 1.6 miljoen om de digitale kansenkloof te dichten. Dat deze middelen een boost hebben gegeven aan de e-inclusie projecten, werd tijdens het bezoek duidelijk. Na het “Digicafé” volgde toelichting bij één van de Gentse Digipunten. Hier worden Gentenaren die specifieke vragen hebben verder geholpen door een Digihelper. In het gloednieuwe stadskantoor werden tot slot de “doe-het-zelfbalies” voorgesteld waar burgers digitaal wegwijs gemaakt worden bij de stadsdiensten.
Gent Schepen Sofie Bracke: “In Gent werken we al sinds 2006 aan digitale inclusie. In het begin hielpen we vooral mensen aan toegang tot het internet, maar tegenwoordig hebben veel meer Gentenaars hulp nodig. Alles gebeurt tegenwoordig digitaal: huiswerk maken, het contact tussen ouders en school, bankieren, een jobbonus aanvragen, … Door samen te werken met verschillende diensten en lokale partners proberen we zoveel mogelijk Gentenaars te bereiken én digitaal op weg te helpen.