Nieuws

Zoeken op categorie

Vlaams Minister van Samenleven Bart Somers neemt deel aan PAARS-campagne

2022/05/17 |

Samenleven

17 mei 2022 - 255 scholen en 7 jeugdverenigingen nemen vandaag deel aan de PAARS-campagne. Bedoeling is om met zoveel mogelijk deelnemers zich in het paars te kleden en zo het signaal te geven dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Vlaams van Samenleven Minister Bart Somers ging op bezoek bij één van de deelnemende scholen. “De vrijheid om jezelf te kunnen zijn. Dat is de kern van onze samenleving en dat is waar deze campagne om draait. Scholen die daar vandaag en alle andere dagen van het jaar aan werken door hun leerlingen het belang van tolerantie mee te geven, verdienen alle steun.”

Terug

17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Sindsdien hebben we enorme stappen vooruitgezet, als wetgever en als samenleving. Maar ook vandaag zien we nog steeds dat LGBT+-personen niet altijd zichzelf kunnen of durven zijn. Met de PAARS-campagne wil jongerenorganisatie “Wel Jong” daar een verschil maken.

Bedoeling is dat zoveel mogelijk deelnemers zich in het Paars kleden. Om op die manier duidelijk te maken dat iedereen de vrijheid moet hebben om zichzelf te zijn. Vorig jaar namen er 200 scholen deel. Dit jaar is dat aantal gegroeid tot 255 en nemen er voor het eerst ook 7 jeugdbewegingen deel. Vlaams Minister van Samenleven Bart Somers ging op bezoek bij de Ursulinenschool in Mechelen.  

Vlaams Minister Bart Somers: “We zijn vandaag vrijer dan ooit tevoren. Ons land is een gidsland op het vlak van gelijke rechten voor holebi’s en als samenleving zijn we vandaag veel toleranter dan dertig jaar geleden. Maar er is nog werk aan de winkel. 41% van onze LGBT+-jongeren voelt zich vandaag onveilig op school. 22% is daardoor zelfs al eens afwezig op school. Daarom is deze PAARS-campagne zo belangrijk. Om ervoor te zorgen dat van jongs af tolerantie wordt meegegeven als een cruciale voorwaarde om te kunnen leven in een vrije samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn.” 

Tijdens het bezoek deelde een jongere in een veilige omgeving zijn ervaringen met holebi zijn vandaag de dag in een Vlaamse school. Vervolgens deelde de minister paarse polsbandjes uit aan de schoolpoort om tot slot ook zelf een lesuur mee op de schoolbanken plaats te nemen. Tijdens deze les gingen de leerlingen aan de slag met de PAARS-krant. Die helpt leerkrachten om op een vlotte manier in dialoog te gaan met hun leerlingen over onder andere seksuele geaardheid of genderidentiteiten.  

Vlaams Minister Bart Somers: “Het is intussen toch al een tijdje geleden dat ik op de middelbare schoolbanken zat. De veel meer complexloze manier waarop onze scholen en onze jongeren vandaag omgaan met diversiteit, ook op het vlak van seksuele geaardheid en gender, vind ik een enorme verademing. In 2006 was het maar een minderheid van 41% die het ok vond dat twee mensen van hetzelfde geslacht een kind zouden adopteren. Dik tien jaar later vond 70% dat al de normaalste zaak ter wereld. We boeken vooruitgang. Maar we zijn er nog niet. Een dag als vandaag blijft belangrijk als we werk willen maken van een tolerante samenleving waarin iedereen zich veilig voelt om zichzelf te zijn.”

Voor de PAARS-campagne, die gedragen wordt door de jongerenorganisatie “Wel Jong”, wordt 50.700 euro uitgetrokken vanuit het gelijke kansenbeleid.

 

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.