Nieuws

Zoeken op categorie

Vlaams parlement keurt Erkenningsdecreet van Bart Somers goed

2021/10/20 |

Samenleven

20 oktober 2021 - Na de commissie Binnenlands Bestuur heeft nu ook de plenaire vergadering van het Vlaams parlement het nieuwe Erkenningsdecreet van minister van Samenleven Bart Somers goedgekeurd. “We maken nu echt een einde aan de stand still. Er is opnieuw rechtszekerheid. We gaan opnieuw lokale geloofsgemeenschappen erkennen. Weliswaar onder duidelijke voorwaarden rond buitenlandse financiering, transparantie en het respecteren van het EVRM. Met een gloednieuwe informatie- en screeningsdienst zullen we hier strikter op kunnen toezien, maar lokale geloofsgemeenschappen ook kunnen beschermen tegen onterechte kritiek”.

Terug

Het nieuwe Erkenningsdecreet van Bart Somers biedt een helder erkenningskader voor alle lokale geloofsgemeenschappen. Dat kader werd uitgewerkt op basis van een studie van professor Torfs. Vlaams minister van Samenleven Bart Somers is tevreden dat het Vlaams parlement nu definitief het licht op groen zet: “Nu het nieuwe erkenningsdecreet gestemd is, gaan we terug lokale geloofsgemeenschappen kunnen erkennen. Hangende aanvragen krijgen een jaar de tijd om zich te conformeren aan het nieuwe decreet. Lokale geloofsgemeenschappen die een nieuwe aanvraag indienen zullen een traject van 4 jaar doorlopen.”

Het nieuwe decreet zal ook de oprichting van een Vlaamse informatie- en screeningsdienst regelen. Deze nieuwe informatie- en screeningdienst krijgt uitgebreide bevoegdheden om haar functie uit te voeren. Ze zal informatie kunnen uitwisselen met staatsveiligheid, politie, lokale besturen en het eredienstbestuur. Ze zal onder meer toezien of er geen buitenlandse en extremistische invloeden aanwezig zijn, maar lokale geloofsgemeenschappen ook ondersteunen en beschermen tegen onterechte kritiek.

Bart Somers: “Vandaag geven we twee duidelijke signalen. Vlaanderen wil opnieuw lokale geloofsgemeenschappen erkennen en behandelt alle geloofsgemeenschappen op dezelfde manier. Tegelijkertijd zeggen we dat er hier in Vlaanderen geen plaats is voor extremistische invloeden en buitenlandse staatsinmenging.”


Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.