Nieuws

Zoeken op categorie

Vlaams parlement keurt klokkenluidersregeling goed

2022/11/16 |

Binnenlands Bestuur

16 november 2022 - Vandaag werd de klokkenluidersregeling goedgekeurd door het Vlaams parlement. Personeelsleden van de Vlaamse Overheid en lokale besturen moeten in de toekomst geen represailles meer vrezen als ze wantoestanden naar buiten brengen. Vlaams Minister voor Binnenlands Bestuur Bart Somers heeft de bestaande regels voor de bescherming van klokkenluiders aangescherpt en ook het Vlaams parlement gaat hier nu mee akkoord: “Als personeelsleden inbreuken vaststellen zoals discriminatie, schending van privacy, fraude, of andere wantoestanden zullen ze deze aan het licht kunnen brengen. Dit zonder angst voor ontslag of andere sancties.” aldus Bart Somers.

Terug

Stel dat binnen een dienst van de Vlaamse overheid een cultuur van discriminatie en seksisme zou overheersen. Of stel  dat milieu-inspecteurs een oogje dichtknijpen bij het inspecteren van bepaalde industriële sites. Dan is het van belang dat dit bekend wordt zodat deze praktijken een halt toegeroepen kunnen worden. Daarom heeft Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers werk gemaakt van een nieuwe bescherming van klokkenluiders. Personeelsleden van lokale, provinciale of Vlaamse overheden zullen daardoor maximaal beschermd zijn wanneer zij wantoestanden aan het licht brengen.

 

Vlaams Minister Bart Somers: “Het is van groot belang dat werknemers wantoestanden durven aanklagen zodat ze niet blijven etteren op de werkvloer. Elke organisatie heeft er alle belang bij de meldkanalen goed gekend te maken en de klokkenluiders goed te beschermen. Zodat problemen vroeg gedetecteerd worden en aangepakt kunnen worden. Zowel bij de lokale besturen als bij de diensten van de Vlaamse overheid gaan we dat nu mogelijk maken.”

 

Aanleiding van de regeling is de omzetting van een Europese richtlijn die bescherming moet bieden bij het signaleren van inbreuken op het Unierecht. Maar Vlaams Minister Bart Somers heeft beslist nog een stap verder te gaan. Naast het Unierecht wordt ook alle nationale, Vlaamse of lokale wetgeving in de scope opgenomen. Zo hoeven de potentiële melders zich niet eerst af te vragen of ze nu met federale, Europese of Vlaamse regels te maken hebben alvorens te zoeken waar ze hun melding kunnen doen. Het kluwen van de verschillende bestuursniveaus mag geen barrière vormen om wantoestanden aan het licht te brengen. Daarom wordt Audit Vlaanderen ook één van de kanalen voor zowel de lokale besturen als de Vlaamse overheid. Zo weten potentiële klokkenluiders zich niet enkel beschermd , maar weten ze ook waar ze een melding kunnen doen. Het melden zal bovendien ook anoniem kunnen gebeuren.

 

Vlaams Minister Bart Somers: “Door dezelfde regeling in te voeren voor lokale besturen als voor de Vlaamse overheid kunnen we de beleidsniveaus laten samenwerken om hun personeel te informeren. Op deze manier creëren we efficiëntiewinsten en ondersteunen we lokale besturen bij de implementatie.”

 

Voor Vlaams Minister Somers gaat deze regeling bovendien niet enkel over de goede werking van de Vlaamse en lokale overheden. Maar gaat het ook om de bescherming van onze rechtsstaat zelf: “Door klokkenluiders te beschermen, beschermen we de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid. Beschermen we mensen die de moed hebben om wantoestanden aan te klagen. En beschermen we finaal simpelweg onze rechtsstaat en onze liberale democratie.”

 

Vanaf nu kan worden werk gemaakt van het installeren van veilige meldkanalen.

 

 

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.