Nieuws

Zoeken op categorie

Vlaams parlement zet licht op groen voor Vlaams Mensenrechteninstituut

2022/10/26 |

Samenleven

26 oktober 2022 - Tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams parlement hebben de parlementsleden het licht op groen gezet voor het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI). Het VMRI zal alle mensenrechtenschendingen aanpakken én beschikt over een onafhankelijke geschillenkamer die uitspraken zal kunnen doen als bemiddeling niet werkt. Vlaams Minister Bart Somers: “Voor sommigen zijn mensenrechten afhankelijk van de natie, de cultuur of de gemeenschap waarin men opgroeit. Mensenrechten zijn echter fundamenteel en universeel. Het beschermt elk individu tegen discriminatie. Vlaanderen gaat daar in de toekomst niet enkel over práten maar ook naar handelen. We leggen de lat hoger.”

Terug

Het Vlaams parlement keurde woensdagavond de oprichting van het nieuw Vlaams Mensenrechteninstituut goed. Integenstelling tot Unia wil het Vlaams Mensenrechteninstituut een internationale A-status behalen. Vlaams minister Bart Somers: “Vandaag is de situatie op het terrein te versnipperd. Voor genderdiscriminatie binnen het onderwijs moet je naar de Genderkamer, maar voor andere vormen van discriminatie moet je naar Unia, terwijl het onderscheid niet altijd duidelijk is.  In de toekomst kan je voor alle discriminatiegronden terecht bij het Vlaams mensenrechteninstituut.”

Onafhankelijke geschillenkamer

Wanneer bemiddeling tussen daders en slachtoffers van discriminatie niet werkt, staan slachtoffers vandaag in de koude. Unia trok de laatste 12 jaar slechts een handvol keer naar de rechtbank. Het Vlaams mensenrechteninstituut zal beschikken over een onafhankelijke geschillenkamer wanneer bemiddeling niet werkt. In Nederland doet deze geschillenkamer een uitspraak in meer dan 150 zaken per jaar en in meer dan 85% van de zaken wordt deze uitspraak gevolgd. “Deze aanpak werkt en we volgen het voorbeeld van Nederland”, klinkt het bij minister Somers, “het Vlaams mensenrechteninstituut zal ook nog steeds naar de rechtbank kunnen gaan als de uitspraak van de geschillenkamer niet gevolgd wordt. In het collectief belang, net zoals Unia dat deed.”

We stappen in de mensenrechten

“We stappen in de mensenrechten”, zei Bart Somers vanop de regeringsbanken. “Het moet beter dan vandaag. Ons land doet het niet goed genoeg als het gaat over de bescherming van de mensenrechten. Slachtoffers van discriminatie in het onderwijs weten vandaag de dag niet bij wie ze terecht kunnen. Sommigen willen alles bij het oude laten, ik niet. In de toekomst zal je voor alle vormen van discriminatie terechtkunnen bij het Vlaams mensenrechteninstituut. Een extern, onafhankelijk meldpunt. Een belangrijke dag voor Vlaanderen.”

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.