Nieuws

Zoeken op categorie

Vlaamse ambtenaren gaan opnieuw maximaal thuiswerken

2021/11/14 |

Vlaamse overheid

14 november 2021 - De Vlaamse regering heeft vrijdag beslist dat alle ambtenaren van de Vlaamse overheid terug maximaal gaan thuiswerken. Lokale besturen behouden hun autonomie, maar ook daar wordt telewerk maximaal aanbevolen. Dat laat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers weten aan De Zondag: “De besmettingscijfers en ziekenhuisopnames zijn zorgwekkend. Telewerk kan helpen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Als Vlaamse overheid geven we het voorbeeld en kiezen we terug voluit voor thuiswerk.”

Terug

Sinds de tweede golf hebben de besmettingscijfers nog niet zo hoog gelegen als nu. Maandag waren er 15.000 besmettingen. Met 11,9% ligt het percentage positieve testen op het hoogste punt van 2021. Niet enkel de besmettingscijfers, maar ook het aantal ziekenhuisopnames neemt toe. Gemiddeld werden er deze week elke dag meer dan 200 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Volgens viroloog Steven van Gucht zal dat aantal stijgen tot 350 opnames per dag. Het aantal patiënten op intensieve zorgen zal volgens hem stijgen tot meer dan 500.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “De stijgende cijfers moeten we ernstig nemen. Als Vlaamse overheid geven we het voorbeeld en kiezen we terug maximaal voor thuiswerk. Telewerk wordt opnieuw de norm voor Vlaamse ambtenaren. Enkel wanneer het echt niet anders kan, mag men op kantoor komen werken. Dat kan helpen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.”

Lokale besturen kunnen voorlopig nog zelf beslissen welke regels zij hanteren, maar ook daar wordt telewerk maximaal aanbevolen door de Vlaamse regering.

Welzijnsbevraging

De Vlaamse ambtenaren zijn intussen vertrouwd geraakt aan telewerken. Net zoals andere werknemers en werkgevers hebben zij deze crisis vaak noodgedwongen van thuis gewerkt. Uit opeenvolgende welzijnsbevragingen blijkt alvast dat meer dan 90% aangeeft over de nodige digitale vaardigheden te beschikken. Een grote meerderheid zegt er goed in te slagen een juiste work-life balans te vinden. Vorig jaar werd 1,7 miljoen euro uitgetrokken voor e-learning voor Vlaamse overheidswerknemers terwijl leidinggevenden werden bijgeschoold hoe ze mensen vanop afstand kunnen coördineren en coachen.

Vlaams minister Bart Somers: “Telewerk brengt uitdagingen met zich mee. Informele contactmomenten aan het koffieapparaat vallen weg. Een brainstormsessie of een teambuildingsmoment achter een computerscherm is niet hetzelfde als fysiek. Maar het brengt ook wel voordelen met zich mee, zoals tijdswinst en minder files. Sowieso zullen we in de toekomst evolueren naar een vorm van hybride werken, deels op kantoor en deels thuis. Maar nu kiezen we er dus voor om tijdelijk maximaal van thuis te werken, om zoveel mogelijk besmettingen te voorkomen.”

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.