Nieuws

Zoeken op categorie

Vlaamse hulplijn voor Oekraïense vluchtelingen en opvanggezinnen

2022/03/14 |

Binnenlands Bestuur

14 maart 2022 - Steeds meer Oekraïense vluchtelingen komen aan in ons land. Mensen die van de ene dag op de andere zijn moeten vluchten voor oorlog. Ze bevinden zich in een situatie en omgeving die hen volledig onbekend is. Om hen te ondersteunen installeert Vlaams Minister Bart Somers daarom een hulplijn waar ze problemen kunnen melden en terecht kunnen met al hun vragen. “De hulplijn zal op een zo laagdrempelig mogelijke manier werken en de mensen verder helpen in hun eigen taal. Ook burgers die Oekraïners opvangen zullen er terecht kunnen.”

Terug

Door de oorlog van dictator Poetin hebben intussen 2.5 miljoen Oekraïners hun land moeten ontvluchten. Ruwe schattingen voorspellen dat Vlaanderen in een worst case scenario 120.000 mensen op de vlucht zal moeten opvangen. Zover zijn we nog niet. Maar dag na dag melden er zich alvast meer Oekraïners aan in ons land. En dus is het van belang ons nu al zo goed mogelijk voor te bereiden op wat komen zal.

Onder impuls van Vlaams  minister Somers besliste de Vlaamse regering vandaag om een hulplijn in het leven te roepen waar vluchtelingen in hun eigen taal zullen verder geholpen worden.

Vlaams Minister Bart Somers: “Deze mensen zijn op de vlucht moeten slaan. Komen aan in een land en een omgeving die ze niet kennen. Kwetsbare mensen die we op een zo’n laag mogelijke manier moeten ondersteunen. Een hulplijn waar men terechtkan om problemen te melden of om vragen te stellen in de Oekraïense taal. Op het moment dat ze bij een publieke of particuliere opvangplaats onderdak vinden, moeten de mensen weten bij welke hulplijn ze terechtkunnen in het geval er problemen zijn.”

 

6.000 gastgezinnen

 

Ook burgers die zich hebben opgegeven als kandidaat-gastgezin zullen bij de hulplijn terecht kunnen. Bijna 6.000 burgers hebben immers al aangegeven dat ze Oekraïense vluchtelingen willen opvangen. Goed voor bijna 19.000 plaatsen. Onvermijdelijk zal het hier en daar niet boteren. Ook gastgezinnen zullen vroeg of laat op vragen botsen.

Vlaams Minister Bart Somers: “Duizenden Vlaamse burgers stellen hun huis open voor mede-Europeanen. Vlaanderen op haar best. Zeker in de eerste maanden zullen zij mogelijk een belangrijke rol spelen bij de opvang van Oekraïense gezinnen. Zij zullen daarbij alle ondersteuning kunnen gebruiken. Want ook zij zullen met vragen zitten. Soms kunnen er problemen opduiken of klikt het niet. Mensen zullen met al deze en andere vragen bij de hulplijn terecht kunnen.”

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.