Nieuws

Zoeken op categorie

Vlaamse ministers Somers en Crevits bezoeken OverKop-huis in Gent

2022/12/01 |

Samenleven

1 december 2022 - Vandaag bezochten Vlaams minister van Samenleven Bart Somers en Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits samen het OverKophuis in Gent. Vlaams minister Bart Somers maakte 249.900 euro vrij om in de vijf pioniershuizen (Gent, Genk, Mechelen, Oostende en Tienen) extra in te zetten op een inclusieve werking. Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits wil de werking van de OverKop-huizen verder uitbreiden, zodat zij ook de rol van bruggenbouwer tussen jeugdwerkorganisaties en lokale welzijns- en geestelijke gezondheidsactoren kunnen opnemen.

Terug

OverKophuizen zijn ontmoetingsplekken waar jongeren tussen de 12 en 25 jaar een luisterend oor kunnen vinden en beroep kunnen doen op professionele hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen. De vijf pioniershuizen (Gent, Genk, Mechelen, Oostende en Tienen) kregen samen 249.900 euro financiering van Vlaams minister van Samenleven Bart Somers voor het project Overkop. Minister Somers: “Het is belangrijk dat álle jongeren hun weg kunnen vinden naar de OverKop-huizen. Om dat te bereiken financier ik een project dat drempel verlagend werkt, jongeren met diverse achtergronden kan bereiken en rekening houdt met de verschillende noden van jongeren. Een mooi voorbeeld daarvan is de werking met jongerenambassadeurs met diverse profielen, zoals hier in Gent, die zo de brede bevolking vertegenwoordigen.”

De verankering en uitrol van de OverKop-huizen in Vlaanderen zijn een initiatief van Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits: “1 op 3 jongeren zit niet goed in zijn vel. De OverKop-huizen zijn een schitterend initiatief om het mentaal welzijn meer bespreekbaar te maken. Exact 6 jaar geleden waren er nog 5 huizen in Vlaanderen, vandaag al meer dan 30 en deze regering heeft de ambitie om hun werking nog verder te versterken. Zo is er nog een belangrijke rol weggelegd voor de OverKop-huizen als lokale draaischijf in de samenwerking tussen jeugdwerkorganisaties, welzijns- en geestelijke gezondheidspartners. Niet naar elkaar doorverwijzen, maar wel geïntegreerd samenwerken, zo kunnen we echte bakens verzetten voor onze jongeren. Voor het opnemen van deze bijkomende functie zal ik binnenkort aan de Vlaamse Regering een investering van 1,68 miljoen euro voorleggen.”

Het Gentse OverKop-huis werkt samen met medewerkers van het JAC, het CGG, JES vzw en UZ Kinder- en jeugdpsychiatrie die dagelijks aanwezig zijn om met de jongeren die dat wensen in gesprek te gaan. Belangrijk is dat het de jongeren zelf zijn die kunnen aangeven waar ze mee zitten en hoe ze dit kunnen aanpakken eerder dan de aanwezige therapeuten. In Gent bereiken ze dagelijks 30 tot 40 jongeren en meer dan 1700 bezoekers op jaarbasis. OverKop bereikt jongeren met verschillende culturele achtergronden, identiteiten en ondersteuningsnoden. Daarnaast bezoeken de meeste Gentse middelbare scholen het Overkop huis en spannen ze zich verder in om Okan klassen en het bijzonder onderwijs te bereiken om op een laagdrempelige manier kennis te maken. 

“Onze jonge ambassadeurs zijn van onschatbare waarde om deze doelgroepen, met ondersteuning van de Overkop-medewerkers, te bereiken. We vinden deze ervaringen ook zeer inspirerend om te delen met de 25 nieuwe OverKop-huizen en het werkveld. De ervaringen van jongeren versterken onze expertise als hulpverleners om met een open blik met ALLE jongeren aan de slag te kunnen gaan”, aldus Jannes Vanmelle, Algemeen Coördinator OverKop Gent.

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.