Nieuws

Zoeken op categorie

Vlaamse regering voorziet opnieuw financiering voor lokale kinderopvang

2020/10/26 |

Binnenlands Bestuur

26 oktober 2020 - De Vlaamse regering heeft deze voormiddag beslist om opnieuw financiering te voorzien voor lokale kinderopvang op maandag 9 november en dinsdag 10 november. Dat laat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers weten na overleg met Vlaams minister-president Jan Jambon, minister van Welzijn Wouter Beke, minister van Onderwijs Ben Weyts en minister van Werk Hilde Crevits, en na terugkoppeling met virologen.

Terug

De Vlaamse scholen blijven op maandag 9 november en dinsdag 10 november twee extra dagen gesloten. Samen met de herfstvakantie en Wapenstilstand ontstaat zo een langere periode waarin het virus minder kansen krijgt. Op die manier kunnen de scholen weer openen op donderdag 12 november tot de kerstvakantie.

Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “Voor sommige ouders is het niet gemakkelijk om  voor die twee dagen kinderopvang te regelen en daarom voorzien we opnieuw 30 euro per dag per kind voor de lokale besturen die ervoor kiezen om lokale opvanginitiatieven op te richten. De lokale besturen kunnen hiervoor samenwerken met het onderwijsveld en andere partners, zoals het geval was in het voorjaar.”

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke: “We grijpen terug naar de oplossing die goed heeft gewerkt in het voorjaar, met een goede samenwerking tussen de buitenschoolse opvang, lokale besturen en de scholen. Lokale besturen kunnen daarvoor terugvallen op de verschillende opvangmogelijkheden in de gemeente.”

De beslissing om lokale opvanginitiatieven te financieren en te stimuleren werd op voorhand afgetoetst met de virologen. Om het mengen van bubbels zoveel mogelijk tegen te gaan, benadrukt de Vlaamse regering wel dat ouders eerst zelf naar een oplossing moeten zoeken alvorens ze ervoor kiezen om hun kind naar de kinderopvang te brengen.

“Het is niet de bedoeling dat ouders hun kinderen naar de grootouders brengen, want oudere mensen zijn extra kwetsbaar voor het virus. Maar het moet duidelijk zijn dat de opvanginitiatieven er enkel zijn om de ouders te ondersteunen die echt geen alternatief hebben. Ook de virologen hebben ons op het hart gedrukt dat ouders hun kinderen best niet massaal naar de kinderopvang sturen.” klinkt het bij de ministers.


Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.