Nieuws

Zoeken op categorie

Vlaamse regering wil opvangcapaciteit voor Oekraïners optimaliseren

2022/06/21 |

Binnenlands Bestuur

21 juni 2022 - Momenteel hebben 15.348 Oekraïense vluchtelingen een opvangplaats gekregen in Vlaanderen. Het gaat daarbij om particuliere opvang, opvang door lokale besturen, en opvang in de nooddorpen van Mechelen en Antwerpen. Opvang bij particuliere gezinnen kan duurzaam zijn, maar dat is het zeker niet altijd. De Vlaamse regering bekijkt daarom hoe de modaliteiten van de financiering voor lokale besturen moet worden aangepast, en hoe de opvangcapaciteit kan worden geoptimaliseerd. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers en Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele: “Er zijn momenteel nog 10.250 beschikbare plekken in Vlaanderen, maar we willen ons voorbereiden op wat er mogelijk nog komt. Daarom voorzien we een aanpak voor de komende zes maanden.”

Terug

De voorbije weken wijzigde de situatie in het veld. Met de zomer in aantocht, botst de particuliere opvang in sommige steden en gemeenten op zijn limiet. Lokale besturen kunnen dit steeds aangeven aan de provinciegouverneurs die mee kunnen helpen om een oplossing te zoeken.


“Particuliere opvang kan soms duurzaam zijn, want zo’n 2.700 Oekraïners worden opgevangen in een 2e verblijf dat lange tijd beschikbaar is, maar een deel van de particuliere opvang zal herhuisvest moeten worden. Bovendien komen er nog elke dag Oekraïners in ons land toe. Komende vrijdag willen we in de Vlaamse regering een akkoord over de manier waarop we opvangcapaciteit gaan optimaliseren, maar dat zal steeds een én-én verhaal zijn. We houden daarbij vast aan ons vooropgestelde capaciteitsdoel van 30.000 opvangplaatsen. Sommige plaatsen moeten echter beter worden ingezet. We zullen meer moeten schakelen van private opvang naar meer publieke en collectieve opvang via de steden en gemeenten. Ook willen we de capaciteit van de nooddorpen verhogen. We zullen daarbij moeten samenwerken met de lokale besturen en de financiering evalueren. Tenslotte willen we de opvang via vakantiedorpen en hotels e.d. verbeteren voor na de zomer."

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.