Nieuws

Zoeken op categorie

Vlaanderen investeert 34,5 miljoen euro in lokale innovatie en digitale dienstverlening

2023/01/05 |

Binnenlands Bestuur

5 januari 2023 - In september vorig jaar lanceerde Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers de projectoproep Gemeente-zonder-Gemeentehuis. De doelstelling was simpel: het opwaarderen van de digitale dienstverlening van lokale besturen en innovatie stimuleren. Ondertussen werden de laatste aanvragen goedgekeurd en investeerde Vlaanderen 34,5 miljoen euro in verschillende projecten. Bart Somers: “Met Gemeente-zonder-gemeentehuis zetten we de digitale versnelling verder in. De verschillende projecten zorgen dat de burger beter kan geholpen worden en een betere dienstverlening krijgt.”

Terug

Om Vlaanderen na de coronacrisis terug op de sporen te krijgen, zette de Vlaamse regering binnen het ambitieuze relanceplan Vlaamse Veerkracht in op een duurzame en digitale economie. Omdat lokale besturen het dichtst bij de burger staan, lanceerde Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers de projectoproep Gemeente-zonder-gemeentehuis. Via dit project worden gemeenten ondersteund om sterk te investeren in digitalisering en digitale dienstverlening. Meer dan 250 steden en gemeenten dienden projecten in. Ze werden bovendien sterk gestimuleerd om zich onderling te verenigen zodat goede praktijken worden verspreid over heel Vlaanderen.

 

Met 61 goedgekeurde projecten en 178 betrokken lokale besturen kunnen we spreken van een groot succes. In totaal investeren we 34,5 miljoen in een betere digitale dienstverlening. De burger staat centraal. Het is nu aan de gemeenten om deze projecten verder uit te werken en de verbeteringen op het vlak van digitalisering uit te voeren. Om hen ook in deze volgende fase te ondersteunen, maak ik bijkomende middelen vrij zodat ze te allen tijde beroep kunnen doen op een projectteam van de Vlaamse Overheid. Zo verzekeren we de uitrol van deze projecten over heel Vlaanderen”aldus minister Somers.

 

Digitalisering en innovatie

 

Van de toegekende projecten focussen 50 zich op innovatieve dienstverlening. Daarnaast zijn er 5 projecten toegekend rond digitale democratie en 6 over de werkplek van de toekomst. Het stimuleren van samenwerking tussen gemeenten wierp zijn vruchten af: gemiddeld stapten 8 gemeenten per project in een partnerschap. Maar liefst 72 lokale besturen tekenden in op een project dat inzet op het ontwikkelen van een digitaal platform om omgevingsaanvragen te vereenvoudigen en te automatiseren.

 

Onder de goedgekeurde projecten zitten initiatieven zoals het digitaliseren van bouwaanvragen, het mogelijk maken voor personen met een beperking om hun parkeervergunning online aan te vragen en een tool die ouders helpt om kinderopvang in de buurt te vinden. Ook bepaalde innovatieve projecten krijgen financiering. Zo werken Roeselare, Wingene en Izegem samen aan een slim contactpunt dat zorgt voor een automatische doorloop van vragen die burgers stellen. Hierdoor kunnen zij op een snelle terugkoppeling rekenen. Een partnerschap van 15 gemeenten waarvan Gent de penhouder was, zet dan weer in op het mogelijk maken van dienstverlening via videogesprekken om de toegankelijkheid te verbeteren. Leuven diende samen met 7 andere besturen een project in dat de aangifte van een overlijden digitaal mogelijk maakt om veel (onnodige) manuele stappen te vermijden.

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.