Nieuws

Zoeken op categorie

Vlaanderen investeert 4 miljoen in Mechelse culturele infrastructuur

2022/01/19 |

Mechelen

19 januari 2022 - Vlaams minister-president Jambon was vandaag op bezoek in Mechelen. De minister investeert 4 miljoen in de culturele infrastructuur van de stad. Twee miljoen daarvan gaat naar de transformatie van de Predikherenkerk tot een culturele hub. De andere twee miljoen gaat naar het cultuurcentrum Mechelen. Vlaams Minister Bart Somers: “Samen met de 2,4 miljoen euro voor de Heilig Hartkerk betekent dit een investering van maar liefst 6,4 miljoen vanuit Vlaanderen. Een boost voor onze culturele infrastructuur. We zetten Mechelen hiermee meer dan ooit op de kaart als cultuurstad.”

Terug

In haar regeerakkoord maakte de Vlaamse regering al duidelijk dat ze meer wil investeren in culturele infrastructuur. Het relanceplan heeft die belofte verder kracht bijgezet. De resultaten daarvan worden meer en meer duidelijk. En dat betekent ook goed nieuws voor Mechelen. Vlaanderen trekt namelijk maar liefst 4 miljoen euro uit om te investeren in de culturele infrastructuur van de Predikherenkerk en het Cultuurcentrum.

De site van het Predikheren bestaat uit een klooster en een kerk. Het klooster werd al succesvol gerenoveerd. Het herbergt een bibliotheek en biedt cultuur aan met een grote en kleine “c”. Nu wordt ook de Predikherenkerk grondig gerenoveerd. In een volgende fase zal de kerk omgevormd worden tot een culturele hub voor tentoonstellingen.

In de schaduw van de Sint-Romboutstoren ligt het cultuurplein. Met onder andere de Academie, Conservatorium en het Cultuurcentrum Mechelen brengt het plein cultuur en educatie samen. De uitgelezen site met andere woorden om het culturele hart van de stad te worden. De bouw van een portaal moet de site en het cultuurcentrum een herkenbaar gezicht geven. De verschillende bebouwen en de aanpalende binnentuin worden met elkaar verbonden. Het auditorium wordt gerenoveerd. En er komen extra polyvalente ruimtes bij.

Vlaams minister-president Jan Jambon: "In Vlaanderen mogen we trots zijn op ons erfgoed en onze rijke culturele traditie. In het project in Mechelen komen deze beide samen: we investeren in een nieuwe culturele toonplek binnen de bijzonder uitstraling van deze barokke kerk. Voor de Vlaamse cultuurliefhebber moet dat tot een fantastische beleving leiden, en ik mag hopen dat het ook onze kunstenaars inspireert tot nieuwe en prikkelende creaties, die Mechelen en Vlaanderen als culturele hotspot nog meer op de kaart zetten.”

Vlaams Minister Bart Somers: “Deze investeringen gaan een enorme impuls geven aan onze stad. Mechelen wordt nóg meer een Cultuurstad. Dat is goed nieuws voor het toerisme en onze middenstand. Voor de buurten rondom het Predikheren en het Cultuurcentrum. Voor alle Mechelaars die nog meer cultuur zullen kunnen opsnuiven. De afgelopen twintig jaar heeft Mechelen een metamorfose ondergaan. De investeringen in onze publieke ruimte hebben daar veel mee te maken. Met deze investeringen in onze culturele infrastructuur laten we Mechelen nog meer schitteren.”   

Mechels Schepen van Cultuur Björn Siffer: “Mechelen heeft een rijke traditie opgebouwd in het herbestemmen van kerkelijk erfgoed tot culturele tempels. Denk aan de Heilig Hartkerk in de Adegemstraat of de Heilige Geestkapel waar nu Het Kunstuur zit. En nu dus ook de Predikherenkerk en het CCM, waar vroeger een Minderbroedersklooster was. Met deze extra investeringen durf ik stellen dat Mechelen als cultuurstad haar Gouden Decennium beleeft.”

In 2024 zullen alle werken afgerond zijn waarna Mechelen twee cultuursites rijker zal zijn. De Predikherenkerk en het Cultuurcentrum zijn samen goed voor een investering van 6,8 miljoen euro,   waarvan Vlaanderen er dus 4 miljoen voor haar rekening neemt. Samen met de 2,4 miljoen euro investeert Vlaanders dus maar liefst 6,4 miljoen euro in cultuurinfrastructuur. 

Mechels waarnemend Burgemeester Alexander Vandersmissen: “Na de Vlaamse investeringen in mobiliteit aan de stationsomgeving, de tangent, de heraanleg van de vesten gaan er nu opnieuw grote en belangrijke investeringen naar cultuur en monumentale architectuur in onze stad. Het zijn dit soort financiële impulsen die de dynamiek van stadsvernieuwing die onze stad al jaren kenmerkt verder opstuwen.”

Bart Somers
Burgemeester stad Mechelen

E-mail
info@openvldmechelen.be
 
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.