Nieuws

Zoeken op categorie

Vlaanderen lanceert projectoproep voor zomerscholen

2021/04/23 |

Binnenlands Bestuur

23 april 2021 - Scholen en lokale besturen kunnen vanaf maandag een zomerschool-project indienen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers maken samen € 10 miljoen vrij voor zomerscholen die tussen 5 juli en 27 augustus 2021 georganiseerd worden. De Vlaamse Regering keurde vandaag de projectoproep definitief goed. “Met de zomerscholen verrijken we het aanbod, in de eerste plaats voor de meest kwetsbare kinderen”, zeggen Weyts en Somers. “Zomerscholen helpen niet alleen met het inhalen van de leerachterstand, maar geven ook zelfvertrouwen en versterken kennis van het Nederlands”.

Terug

In een zomerschool krijgen leerlingen van het lager of secundair onderwijs tijdens de maanden juli en augustus gedurende minstens 10 dagen (of 20 halve dagen) kosteloos een leertraject op maat, gekoppeld aan sport en spel. Zomerscholen werden vorig jaar voor het eerst op grotere schaal georganiseerd in Vlaanderen, als reactie op de sluiting van de scholen na het uitbreken van de coronacrisis. In samenwerking met scholen en lokale besturen werden er 138 zomerscholen georganiseerd verspreid over heel Vlaanderen. Met succes: er werden meer dan 7.500 jongeren bereikt, waaronder veel leerlingen met leerachterstand, kansarme leerlingen en anderstalige leerlingen – net de groepen die het hardst geraakt waren door de sluiting van de scholen. Het goede rapport van de zomerscholen sterkte Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers om de zomerscholen structureel te verankeren.

Scholen en lokale besturen kunnen nu vanaf maandag 26 april een zomerschool-project indienen voor deze ‘grote vakantie’. Weyts en Somers maken samen 10 miljoen vrij voor zomerscholen die doorgaan tussen 5 juli en 27 augustus. De ministers willen het aantal zomerscholen drastisch uitbreiden en het principe van de zomerschool structureel verankeren. Vorig jaar werd er een budget voorzien van 25 euro per dag  per leerling. Nu wordt dat bedrag opgetrokken naar 45 euro. Als een lokaal bestuur de regierol opneemt, komt daar nog 20 euro per leerling bovenop. Als een school alles alleen organiseert, komt er 5 euro per leerling bovenop voor de overheadkosten. Ook inhoudelijk is er dit jaar meer ondersteuning, met bijvoorbeeld een inspiratiegids boordevol concrete tips en mooie voorbeelden: de houvast die er vorige zomer nog niet was.

“We hopen dat er dit jaar nog meer zomerscholen georganiseerd worden. Er is geld genoeg voorzien om 20.000 jongeren bij te spijkeren”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “20.000 jongeren die we op deze manier extra kansen willen geven. De zomerscholen zullen blijven bestaan, ook na de coronacrisis. In de eerste plaats voor de meest kwetsbare kinderen. In combinatie met spel en cultuur werken we de schoolachterstand weg, maar we versterken ook hun talenten en zelfvertrouwen.”

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.