Nieuws

Zoeken op categorie

Vlaanderen verzamelt alle huisvesting in één handige tool

2022/03/17 |

Binnenlands Bestuur

17 maart 2022 - De Vlaamse taskforce Oekraïne ontwierp een handige digitale huisvestingstool om alle huisvestingsplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen te verzamelen op één platform. “Een overzicht met alle huisvestingsinitiatieven is noodzakelijk om alles in goede banen te leiden. Er zijn erg veel voorstellen, denk aan kamers in hotels, internaten, woonzorgcentra en andere gebouwen, maar het overzicht bleef uit. Daar brengen we dus nu verandering in met deze tool”, klinkt het bij Vlaams ministers Somers en Diependaele.

Terug

Vanaf vandaag kunnen lokale besturen en private initiatieven opvangplaatsen aanbieden via een huisvestingstool van de Vlaamse taskforce. Op die manier is er een duidelijk overzicht van alle opvangplaatsen in Vlaanderen.

Vlaams minister Diependaele: “Via deze tool kunnen organisaties, bedrijven, verenigingen en lokale besturen hun opvanglocaties geschikt voor een meer duurzame tijdelijke huisvesting van Oekraïense vluchtelingen doorgeven. Via het platform van de Vlaamse overheid, vlaanderenhelptoekraine.be,  waar alle informatie over de crisis kan gevonden worden, is ook een pagina gewijd aan huisvesting. Daarin staat nu de tool centraal. We worden overstelp met vragen wat de afspraken en regels zijn met betrekking tot de huisvesting. Met www.vlaanderenhelptoekraine.be brengen we alle info samen op één plek.”

Vlaams minister Bart Somers: “Lokale besturen kunnen hun beschikbare plaatsen ingeven op de Vlaamse huisvestingstool, maar de tool ook gebruiken om de kijken welke andere plaatsen op hun grondgebied ter beschikking worden gesteld. Zo kunnen ze de zaken nauwgezet opvolgen en begeleiden. De automatische informatiedoorstroom naar lokale besturen vinden we als Vlaamse regering enorm belangrijk.”

De werking en het gebruik van de Vlaamse huisvestingstool werd woensdag en donderdag door beide ministers toegelicht op een webinar voor de lokale besturen en de relevante sectoren, zoals onder meer de hotelsector en bouwsector.


Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.