Nieuws

Zoeken op categorie

Vlaanderen viert 20 jaar stadsvernieuwing met mobiele tentoonstelling en congres

2022/04/28 |

Binnenlands Bestuur

28 april 2022 - Vandaag werd in het Lamot Congrescentrum in Mechelen het startschot gegeven van de mobiele tentoonstelling ‘Stadsvernieuwing is mensenwerk’. Deze unieke tentoonstelling neemt de bezoeker mee doorheen twintig jaar Vlaamse stadsvernieuwing en de betekenis ervan voor Vlaanderen. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “De steden zijn altijd de kracht van Vlaanderen geweest. Een stad is voortdurend in ontwikkeling en beweging, een plaats van innovatie en creativiteit. Met stadsvernieuwingsprojecten maken we onze steden aantrekkelijker, moderner en duurzamer. Blij dat we met deze tentoonstelling de burger op een laagdrempelige manier kunnen laten kennismaken met stadsvernieuwing.” De tentoonstelling zal dit jaar in diverse steden te bezichtigen zijn.

Terug

Twintig jaar geleden riep Vlaanderen het instrument Stadsvernieuwing in het leven, met als doel de steden nog aantrekkelijker te maken. Vanuit een ambitieus stedenbeleid gaf de Vlaamse overheid een impuls voor kwalitatieve, lokale realisatie van de openbare ruimte en infrastructuur. Elk stadsvernieuwingsproject moest bijdragen aan een leefbare, duurzame en inclusieve stad. Via een jaarlijkse oproep kunnen 35 Vlaamse steden subsidie aanvragen om stadsvernieuwingsprojecten te realiseren. Een jury adviseert en begeleidt de toekenning van de subsidies. Tussen 2002 en 2022 investeerde de Vlaamse overheid maar liefst 220 miljoen euro in 70 stadsvernieuwingsprojecten. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “Het resultaat van 20 jaar stadsvernieuwing laat zich zien op het terrein. Dankzij de stadsvernieuwingsprojecten transformeerden onze steden tot aantrekkelijke groeipolen. De stad en het platteland staan daarbij niet tegenover elkaar, maar versterken elkaar. Zo kan je het landelijk karakter van de dorpen versterken door de groei voornamelijk in de steden te concentreren. De steden zijn altijd de kracht van Vlaanderen geweest.”

 

In de tentoonstelling zal er onder andere een fotoluik met verschillende stadstaferelen te zien zijn. Daarnaast wordt in zes kortfilms een blik geworpen achter de coulissen van de transformatie van stedelijke plekken. Er worden mensen aan het woord gelaten die de stadsvernieuwingsprojecten hebben gedragen, ontworpen en gerealiseerd – of er vandaag in wonen. Stadsvernieuwing is immers een proces van moeilijke keuzes en afwegingen, verschuivende ambities, nieuwe stemmen en onverwachte wendingen. Stadsvernieuwing is immers mensenwerk, voor en door mensen.

 

Naast de tentoonstelling organiseerden Vlaams minister Bart Somers, het team Stedenbeleid van het Agentschap Binnenlands Bestuur, het Hannah-Arendt Instituut en Architecture Workroom Brussels een studiedag over de hoe we de stad van morgen kunnen vormgeven. Fatma Taspinar ging als moderator in gesprek met minister Somers en verschillende experten rond dit thema. Men bouwde hiervoor verder op de resultaten van het traject met het Hannah Arendt Instituut waarin een vernieuwde visie op stadsvernieuwing en stedelijkheid ontwikkeld werd.

meer info op https://www.vlaanderen.be/stedenbeleid/20-jaar-stadsvernieuwing-in-vlaanderen

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.