Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers lanceert website www.vlaanderenhelpt.be

2020/03/17 |

Binnenlands Bestuur

17 maart 2020 - De website www.vlaanderenhelpt.be wil een overzicht bieden van de verschillende acties die vrijwilligers in alle Vlaamse gemeenten op poten zetten om buren en kwetsbare mensen te helpen. Tegelijk geeft de website in meerdere talen tips om het veilig houden en wordt er een link voorzien naar de lokale besturen. Vlaams minister van Samenleven Bart Somers: “Wat we vandaag meemaken, hebben we nog nooit meegemaakt. Vlamingen tonen hun warmste hart tijdens deze coronacrisis. Het is fantastisch om te zien hoe weerbaar Vlamingen hiermee omgaan en hoe spontane solidariteit net zo goed viraal gaat.”

Terug

Sinds vrijdag middernacht zijn de maatregelen die de federale overheid heeft uitgevaardigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, van kracht. Voor vele Vlamingen, vooral oudere mensen, alleenstaanden, mensen met een kwetsbare gezondheid, .. betekent dit een periode van isolement. Meteen kwam een golf van solidariteit op gang. Vele Vlamingen willen hun buren helpen met boodschappen, de hond uitlaten of contact te houden.

De website vlaanderenhelpt.be heeft verschillende doelen. Om te beginnen kan een vrijwilliger via een link op de webstek zichzelf registreren en zo een gratis vrijwilligersverzekering afsluiten. De Vlaamse regering heeft op voorstel van minister Somers de verzekering die tot nu toe alleen voor verenigingen bestond, uitgebreid naar individuele vrijwilligers.  

Daarnaast kan je op de site terugvinden wie in je gemeente de contactpersonen zijn om de vrijwilligersacties te coördineren of in goede banen te lijden. De VVSG zal lokale besturen oproepen om contactpersonen aan te duiden.

Ook voor vrijwilligerswerk geldt dat alles veilig dient te gebeuren. Daarom zijn er ook ‘do’s and don’ts’ terug te vinden op vlaanderenhelpt.be. Het gaat om voorzorgsmaatregelen die vrijwilligers moeten in acht nemen. De voorzorgsmaatregelen zijn in meerdere talen beschikbaar.  Bart Somers: “ We willen dat zoveel mogelijk mensen deze periode veilig en gezond doorkomen. Daarom is het belangrijk om onze maatregelen zo breed mogelijk te verspreiden en ook in verschillende talen. Hou het veilig, keep it safe, is de eerste boodschap.”

Tot slot wil men via de website zoveel mogelijk acties verzamelen. “Boodschappen doen, wandelen met de hond, … zijn mooie acties die voor de hand liggen. Maar wie weet wat Vlamingen nog bedenken om hun medemensen, bijvoorbeeld ook kinderen die lange tijd moeten worden opgevangen, te helpen? Het zou zonde zijn om die voorbeelden niet delen en te volgen. Wie daarom zijn actie via sociale media en de #vlaanderenhelpt deelt, krijgt een plaatsje op de website.”


Deel dit op

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.