Nieuws

Zoeken op categorie

Wandeling langs klimaatwerven in Roeselare

2022/02/12 |

LEKP

12 februari 2022 - Zaterdagnamiddag kwam Vlaams Viceminister-president Bart Somers naar Roeselare om het belang van zowel lokale als overheidsinitiatieven te onderstrepen in kader van het Lokaal Energie- en Klimaatpact. Samen met enkele leden van het stadsbestuur, werd hij op sleeptouw genomen voor een wandeling langs enkele belangrijke klimaatwerven in de stad.

Terug

Stad Roeselare tekende het Lokaal Energie- en Klimaatpact vorig jaar al op zaterdag 30 oktober in het mooie Pastoorsbos. Kris Declercq, burgemeester “Samen met verschillende partners, ambassadeurs en Klimaatswitchers toonden we zo aan dat we als Stad samen voor iedereen én met iedereen werk willen maken van een groene, gezonde, gezellige stad. Dit is vandaag erg zichtbaar in het straatbeeld met de diverse klimaatwerven. We zijn blij dat minister Somers ons mee komt begeleiden met onze liefdesbomen, en mee op tocht gaat naar de Moermanparking, onze stadscentrum, de Arme Klarenstraat, de Diksmuidsesteenweg en ons stadhuis. “

Vergroening

Een van de doelstellingen van het Vlaams Klimaatpact is vergroening. Heel concreet wil het Vlaams Klimaatpact één boom extra per Vlaming tegen 2030. Dat staat gelijk aan ongeveer 6,6 miljoen extra bomen in Vlaanderen, waarvan er ongeveer 65.000 in Roeselare aangeplant moeten worden.

Michèle Hostekint, schepen voor Natuur & Bos: “Een mooie ambitie die de Stad Roeselare zou moeten halen. Het stadsbestuur legde aan het begin van de legislatuur voor zichzelf immers de lat nog wat hoger. Met het actieplan RSL Boomt wil Roeselare, samen met haar inwoners, tegen 2025 maar liefst 100.000 nieuwe bomen aanplanten. Die bomen komen in onze stadsrandbossen, op wegen, wijken en pleinen als bij de mensen thuis in de tuinen #VANRSL.”


De wandeling startte dan ook aan Chalet d’Amour op De Munt. Daar deelde burgerinitiatief Meer Bomen in Roeselare samen met de Stad dit Valentijnsweekend opnieuw gratis liefdesbomen uit aan al wie een boompakketje reserveerde. Gecharmeerd door de actie, stak ook de minister een “hartje” toe tijdens de bedeling.


Vlaams viceminister-president en minister van Binnenlands Bestuur Somers was erg onder de indruk van de Roeselaarse aanpak: ”293 van de 300 Vlaamse steden en gemeenten hebben het Lokaal Energie- en Klimaatpact ondertekend. Ze engageren zich daarbij om zeer concrete doelstellingen te behalen, zoals 1 boom per inwoner. Roeselare mag gerust een ‘best practice’ worden genoemd . Door op verschillende vernieuwende werven tegelijk in te zetten, levert de stad een substantiële bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot en een groener, mooier, leefbaarder Vlaanderen. Bovendien slaat het bestuur de handen in elkaar met geëngageerde burgerverenigingen om zo nog meer inwoners te enthousiasmeren, dat bewijst de grote interesse voor het prachtige initiatief van de Liefdesbomen naar aanleiding van Valentijn.”

Ontharding

Een tweede belangrijke pijler in het Vlaams Klimaatpact is ontharding, waarbij tegen 2030 één m2 per inwoner gerealiseerd moet zijn. Concreet gaat dit over 6,6 miljoen m2 ontharding in Vlaanderen waarvan er circa 65.000 m2 onthard moet worden in Roeselare. Ook daar maakt het Roeselaars stadsbestuur werk van.

De wandeling ging dan ook verder langs de Moermanparking, de Jan Mahieustraat en de Diksmuidsesteenweg.

Schepen Nathalie Muylle, schepen voor Stadsontwikkeling: “De Moermanparking, op vandaag een grote verharde oppervlakte in het hart van de stad, willen we omvormen tot een klimaatadaptief park met kansen voor ontmoeting, sport en spel. Zo transformeert de Moermanparking door ontharding tot een grote koeltezone in het verharde en dichtbebouwde centrum van de stad. Een groenblauwe long in het verlengde van de Ronde Kom en de Kleine Bassin en op een steenworp van het kernwinkelgebied. Voor deze onthardingsplannen kreeg de Stad recent een subsidie van de Vlaamse overheid van € 425.000.”

Ook de heraanleg van de Jan Mahieustraat werd even onder de aandacht gebracht. Zowel onder- als bovengronds wordt de straat in een volledig nieuw jasje gestoken. Meer wandelcomfort, sfeer en vergroening zijn de kerngedachten bij de heraanleg. Maar ook de aanleg van een nieuwe gescheiden riolering, behoort tot een van de vele klimaatadaptieve acties die het stadsbestuur neemt.
Zoals ook aan de Diksmuidsesteenweg. Daar moeten de verschillende infrastructuurwerken zorgen voor betere waterbeheersing en een definitieve oplossing voor wateroverlast.

Duurzame energie

Een derde pijler van het Vlaams Klimaatpact betreft duurzame energie en energiebesparende renovaties. Uitstekend aanknooppunt voor de laatste twee stops tijdens de wandeling: de Arme Klarenstraat en het (nieuwe) stadhuis.

Zo werd onlangs het startschot gegeven voor de groene make-over van de Arme Klarenstraat. De straat was op verschillende vlakken aan vernieuwing toe, waaronder rioleringswerken. Maar ook intercommunale MIROM gaat er aan de slag. Met het oog op de aansluiting van het toekomstige nieuwe stadhuis op het warmtenet, moeten de buizen nog ondergronds doorgetrokken worden van aan de stedelijke begraafplaats tot in het centrum. De heraanleg van de Arme Klarenstraat is zo een flinke investering in duurzame warmte, groen, waterbeheersing en fietscomfort.

En tot slot ondergaat ook het stadhuis van Roeselare de komende jaren een grondige make-over, waarbij erfgoed en duurzaamheid hand in hand gaan. De opvallende architectuur en de integratie van de historische monumenten en erfgoed in het project springen onmiddellijk in het oog. De verouderde gebouwen maken dan weer plaats voor een duurzaam en toegankelijk administratief centrum. Een nieuwe binnentuin geeft een groene impuls aan het stadshart van Roeselare. In het stadhuisproject toont de Stad
Roeselare een sterk engagement op vlak van duurzaamheid, energie en klimaat. Zo beoogt het nieuwe stadhuis het internationale BREEAM-duurzaamheidslabel ‘Excellent’ te halen, wat de architecten en de Stad uitdaagt om op elk gebied van het bouwproces rekening te houden met de belasting op het milieu en duurzame materialen en technieken te gebruiken.

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.