Nieuws

Zoeken op categorie

Zelftests voor personeel van lokale besturen en Vlaamse overheid

2021/04/05 |

Binnenlands Bestuur

5 april 2021 - Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers lanceert een raamcontract voor lokale besturen om zelftests aan te kopen voor hun personeelsleden. Ook voor het personeel van de Vlaamse overheid worden 27.000 zelftests per week voorzien. “Hoe sneller we een besmetting kunnen vaststellen, hoe beter we de verspreiding van het virus kunnen voorkomen. Naast de vaccins zullen zelftests een cruciaal onderdeel vormen in de bestrijding van deze coronacrisis.”

Terug

Naast de klassieke PCR-tests en de sneltesten die al langer bestonden, wil de Vlaamse regering nu ook inzetten op zelftests. “Zelftests worden een gamechanger”, zei professor Herman Goossens twee weken geleden al. Er komen geen hulpverleners aan te pas en mensen kunnen zelf nagaan of ze besmet zijn met het coronavirus. Dat is belangrijk om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Er wordt niet gekozen om de ganse bevolking te testen, want een test blijft een momentopname. Een negatieve test vandaag, zegt niets over een mogelijke besmetting morgen. In sectoren waar thuiswerk onmogelijk is, kunnen zelftests wel een belangrijke rol spelen.

Twee keer per week

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers lanceert deze maand alvast een raamcontract voor de Vlaamse steden en gemeenten. Daarnaast voorziet de minister ook zelftests voor de personeelsleden van de Vlaamse overheid.

Bart Somers: “Volgens de teststrategie zou een personeelslid zich twee keer per week moeten testen. Het gaat dan in de eerste plaats over de personeelsleden die niet van thuis kunnen werken. Voor de Vlaamse overheid voorzien we 27.000 zelftests per week. Voor de lokale besturen ramen we het aantal zelftests op 51.000 per week.”

De minister benadrukt dat deze teststrategie niets verandert aan de geldende maatregelen en verplichtingen. “Zelftests vervangen geen andere coronamaatregelen. Telewerk blijft de norm, maar voor functies waar thuiswerk onmogelijk is, kunnen zelftests wel nuttig zijn om de verspreiding van het virus te voorkomen door besmettingen sneller vast te stellen. Naast de massale vaccinatie zullen zelftests nodig zijn om uit deze crisis te geraken.”

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.