Nieuws

Zoeken op categorie

Vlaamse Feestdag is startschot voor Zomerstraten

2020/06/29 |

Zomerstraten

29 juni 2020 - De zomervakantie en de Vlaamse feestdag zullen er dit jaar helemaal anders uitzien door het coronavirus. De ideale gelegenheid voor de Vlaming om zijn of haar eigen buurt wat beter te leren kennen. Daarom steunt de Vlaamse Regering het nieuwe initiatief “Zomerstraten” dat in het weekend van de Vlaamse Feestdag op gang wordt geschoten, maar de hele zomer lang kleur zal brengen in heel Vlaanderen. Het gaat om een unieke samenwerking tussen “Vlaanderen Feest” en de “Voetgangersbeweging”. Uiteraard moet alles veilig gebeuren. Daarom zijn richtlijnen afgesproken met de gouverneurs en de virologen.

Terug

Corona is een verschrikking. We hebben zoveel moeten missen van al wat het leven zo aantrekkelijk maakt. Een terrasje doen, gezellig winkelen, verre reizen, een barbecue met vrienden, een groot familiefeest. Sommigen onder ons verloren ook geliefden. En er is de eenzaamheid van velen, het isolement met zijn psychologische en soms zelfs fysieke gevolgen, de toegenomen armoede en bestaansonzekerheid, de moeilijkheden voor scholieren, leraars en studenten. Maar zoals bij elke crisis zijn er ook zaken die we geleerd hebben. Soms opnieuw ontdekt. Het belang van menselijk contact. De schoonheid van de natuur. Het plezier van klussen. Het genot van wandelen en fietsen. De aantrekkelijkheid van slow living. Maar ook de menselijke solidariteit, onze onderlinge afhankelijkheid. De bewondering voor het verzorgend personeel. De mogelijkheden van thuis- en telewerken. De publieke ruimte.

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers: “Onze samenleving heeft behoefte aan een positieve, nieuwe start. In de Wetstraat, maar ook in onze eigen straat. We zaten te lang geïsoleerd. Het sociale en culturele leven is stilgevallen. Onze economie lijdt. De zomer moet een nieuwe start zijn. Een kans ook. Om elkaar opnieuw te ontmoeten. Om te genieten van al wat mooi is, van wat onze gemeente en Vlaanderen te bieden heeft. Daarom ondersteunen we een mooi zomerinitiatief. De Zomerstraten.”

Tijdens het weekend van 11 juli wordt het startschot gegeven. Vlaams minister-president Jan Jambon: “De Vlaamse feestdag mogen we niet zomaar voorbij laten gaan. Massabijeenkomsten zijn natuurlijk nog niet mogelijk, maar we ondersteunen kleinschalige initiatieven op straatniveau. We brengen mensen in kleine groep bij elkaar en we ontdekken opnieuw onze eigen buurten en wijken. Niet enkel op 11 juli, maar heel de zomer lang. Want deze Zomer is Vlaanderen onze bubbel.”

Dankzij de financiële ondersteuning van de Vlaamse regering kunnen burgers en lokale besturen die speel- of zomerstraten organiseren rekenen op een startpakket van de voetgangersbeweging met onder andere flyers, een banner en stoepkrijt. Tijdens het weekend van 11 juli krijgen organisatoren daarbovenop een cheque van Vlaanderen Feest vzw ter waarde van 180 euro die gebruikt kan worden voor spelmateriaal, het installeren van geveltuintjes, of het aankopen van hapjes en drankjes bij de lokale horeca.

“Om lokale besturen te helpen bij het organiseren van zomerstraten hebben we hen gestandaardiseerde modelbesluiten bezorgd.  En omdat het natuurlijk belangrijk is dat dit alles gebeurt in een veilige omgeving, werden richtsnoeren opgesteld in samenwerking met de provinciegouverneurs en virologen  Marc Van Ranst en Erika Vlieghe,” klinkt het bij Jambon en Somers. 

Meer informatie vindt u terug op www.zomerstraat.vlaanderen


Deel dit op

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.