Burgers met vragen over de nieuwe verkiezingsregels, lokale organisatoren of potentiële kandidaten kunnen terecht op de nieuwe website www.vlaanderenkiest.be. Daar kan men uitgebreide en correcte informatie terugvinden over de lokale en provinciale verkiezingen van 13 oktober 2024. De nieuwe website is thematisch opgebouwd en maakt bezoekers wegwijs in alle regels en procedures. Zo zijn er vijf topics: organisaties, kandidaten, verkiezingscampagne, stemmen en resultaten. “Na de verkiezingen zullen burgers er terecht kunnen om alle resultaten te bekijken, zoals wie is er verkozen voor mijn gemeente of stad? De kandidaten zullen van hun kant de nodige informatie vinden voor bijvoorbeeld het indienen van hun verkiezingsuitgaven of de voordrachtakte om zich kandidaat te stellen.” vertelt Bart Somers, minister van Binnenlands Bestuur
De website clustert de nodige informatie en wordt daarmee dé referentie voor alle verkiezingsinformatie. “Zowel voor burgers als toekomstige lijsttrekkers of deelnemers zal deze website een meerwaarde zijn”, geeft minister van Binnenlands Bestuur, Bart Somers aan. “Er zijn grondige veranderingen bij de lokale verkiezingen. Denk maar aan de afschaffing van de opkomstplicht, de bekendmaking van verkiezingsresultaten op wijkniveau, het afschaffen van de invloed van de lijsstem, de burgemeester die bijna rechtstreeks verkozen wordt. Hoe breng ik mijn stem uit? Kan ik mij kandidaat stellen? Wat verandert er tegenover de vorige verkiezingen? Al deze vragen worden beantwoord.” Voor de burger zal het gros van die informatie pas van belang worden in de directe aanloop naar de lokale verkiezingen, maar voor kandidaten en organisatoren beginnen achter de schermen de eerste voorbereidingen. Kandidatenlijsten moeten worden voorbereid, lokale besturen hebben bijvoorbeeld vragen over de nieuwste inrichtingsregels van stembureaus en over nieuwe software die een aantal papieren administratieve stappen vervangt.
De website zal de komende maanden een levend organisme worden waar telkens nieuwe mijlpalen in de kijker worden gezet. Zo komen er educatieve filmpjes rond digitaal stemmen, maar ook modelformulieren voor volmachten, terugbetaling reiskosten, of het aanvragen van kiezerslijsten. Uitzondering zijn de voordrachtakten en verkiezingsuitgaven, die vanaf dit jaar volledig digitaal zullen verlopen. Door de handige kalender kan men makkelijk de deadlines volgen. Zo starten vanaf januari 2024 bv. de eerste opleidingen voor steden en gemeenten alsook de nieuwsbrief voor gemeentebesturen.