Nieuws

Antwerpse app helpt blinden en slechtzienden veilig oversteken

2023/02/02 |

Samenleven

Een nieuwe Antwerpse app helpt blinden en slechtzienden veilig over te steken. Dat werd vandaag meegedeeld aan Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers. De ontwikkeling van de OKO-app gebeurde door het bedrijf AYES. Deze wordt binnenkort actief uitgerold in een proefproject in de stad Antwerpen. Dit proefproject past in het Plan Samenleven van Somers, waarbinnen Antwerpen mentorstad is voor toegankelijkheid. Bart Somers: “In Vlaanderen zijn 200.000 mensen slechtziend en 10.000 mensen blind. Als minister van Gelijke Kansen span ik mij in om Vlaanderen meer toegankelijk te maken. De OKO-app die ik vandaag zag in Antwerpen is een goed initiatief”.

Terug

Het gebruik van de OKO-app voor slechtzienden en blinden past binnen het toegankelijkheidsplan van stad Antwerpen. De stad is mentorstad toegankelijkheid binnen het Plan Samenleven van Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers. Dit plan ging in oktober vorig jaar van start en bundelt 24 concrete acties waar lokale besturen mee aan de slag kunnen en financiering voor kunnen krijgen. Een van deze actie is dus de ontwikkeling van een lokaal actieplan integrale toegankelijkheid. Dit houdt in dat de stad werk maakt om toegankelijk te zijn voor iedereen. Dit door parken aan te leggen op een rolstoelvriendelijke manier en door rekening te houden met onder andere slechtzienden en blinden bij de bouw of renovatie van een publiek toegankelijk gebouw. Somers voorziet een totaal bedrag van 14.131.497 euro voor zijn Plan Samenleven. 26 lokale besturen, goed voor meer dan 1 miljoen Vlamingen, zetten zich in voor het verbeteren van de toegankelijkheid in hun gemeente en stad. 

Antwerps proefproject

Om de toegankelijkheid van blinden en slechtzienden te verbeteren, werkt de stad Antwerpen samen met de jonge Antwerpse start-up AYES die gemeenschappelijke doelstellingen rond toegankelijkheid hanteert. Tijdens een proefperiode van 6 maanden, zal de software ‘OKO’, ontwikkeld door AYES, actief worden uitgerold door de stad Antwerpen om blinden en slechtzienden te assisteren bij het navigeren op straat. Antwerpse Schepen van Innovatie, Erica Caluwaerts is alvast zeer tevreden over de samenwerking. “Tijdens de proefperiode worden met ondersteuning van de stad 92 licenties van de OKO-app gratis ter beschikking gesteld aan Antwerpenaren met een visuele beperking. Met dit proefproject willen de stad en AYES het effect en gebruik van de app evalueren.”

Om verder in te zetten op internationalisering én om hun bestaande software 'OKO' uit te breiden met een bus/tram nummerherkenning, kreeg AYES eerder al een ondersteuning van 75.000 euro van de stad. Schepen Caluwaerts: “Als stad investeren we sterk in de groei van Antwerpse, innovatieve startups en we plukken daar zelf ook de vruchten van. Innovatieve technologie kan het comfort en de leefbaarheid in onze stad immers mee verhogen. Dat toont AYES mooi aan.”

Antwerpen is mentorstad toegankelijkheid binnen het Plan Samenleven. De stad hanteert een integraal toegankelijkheidsplan met aandacht voor de specifieke noden van alle burger.  Antwerpse Schepen voor Gelijke Kansen, Karim Bachar: “In Antwerpen betrekken we vanaf het begin van elk traject ervaringsdeskundigen en experten om onze stad zo toegankelijk mogelijk te maken. Want toegankelijkheid belangt iedereen vroeg of laat, of je nu in een rolstoel zit, slechtziend bent of met een kinderwagen of rolator door de stad moet. Samen werken we drempels weg.”

De OKO-app werd uitgetest aan het kruispunt van de Scheldestraat-Vlaamse kaai en in het vernieuwde Zuidpark. Schepen van haven, Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Ordening en Patrimonium van de stad Antwerpen Annick De Ridder: “Tegen de lente van ’24 ligt er een heel nieuw park van 7ha in de Antwerpse Zuidbuurt. Dit Zuidpark is een schoolvoorbeeld van vergroening en verblauwing. Met Inter (Toegankelijk Vlaanderen) is er mooi samengewerkt zodat iedereen in alle mogelijke omstandigheden en ongeacht mogelijke beperkingen van dit park kan genieten. Zo zal het uiteindelijke Zuidpark een mooi en vooral heel aangenaam voorbeeld van toegankelijkheid zijn.”

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.