Nieuws

Bart Somers wil discriminatie van alleenstaanden aanpakken

2022/02/13 |

Samenleven

13 februari 2022 - Vlaams minister van Samenleven Bart Somers wil onderzoeken of het begrip “burgerlijke staat” uitgebreid moet worden zodat singles en andere gezinsvormen hierop beroep kunnen doen als ze gediscrimineerd worden. Dat zei de minister vandaag in De Zondag. Daarnaast werkt Bart Somers aan een charter met lokale besturen voor een single-vriendelijk beleid. “40% van de 2,8 miljoen huishoudens in Vlaanderen is alleenwonend of alleenstaand. Het beleid dient hier rekening mee te houden.”

Terug

Van alle huishoudens in Vlaanderen is 32% alleenwonend. 8% van de huishoudens gaat het om alleenstaande ouders. Volgens het Federaal Planbureau zullen één op twee huishoudens tegen 2060 alleenstaand zijn. Vlaams minister van Samenleven Bart Somers: “Ondanks de cijfers kijkt men nog steeds naar singles als iets louter tijdelijks. Een tussenfase in het leven terwijl men op zoek moet naar een lief. Alle TV-programma’s over singles zijn datingprogramma’s. Een achterhaald maatschappijbeeld dat niet strookt met de realiteit, heel wat mensen kiezen er bewust voor om als single door het leven te gaan. Samen met organisaties die zich inzetten voor alleenstaanden moeten we komaf maken met de heersende clichés.”

De minister werkt aan een charter voor de lokale besturen om in te zetten op een single-vriendelijk beleid. “Een lokaal bestuur kan het gesprek opstarten met de horecasector en het verenigingsleven om voldoende te voorzien in een single-vriendelijk aanbod. Ik denk aan gemeenschappelijke tafels zodat men niet alleen moet zitten en activiteiten voor alleenstaanden die niet alleen gericht zijn op het vinden van een partner. Daarnaast kan men ook inzetten op alternatieve woonvormen zoals cohousing en bijvoorbeeld met de hotelsector in dialoog gaan om de singletoeslag af te schaffen. Het lokaal bestuur kan de burgers van haar stad of gemeente hier op een laagdrempelige manier bij betrekken”, klinkt het bij Bart Somers.

Burgerlijke staat uitbreiden

De fiscale druk voor singles is vooral federale materie, maar ook Vlaanderen kan werken aan meer gelijke kansen voor singles. Vandaag kan je naar de rechter stappen als je gediscrimineerd wordt op basis van je burgerlijke staat. Dat bestaat vandaag uit vier categorieën: gehuwd, ongehuwd, gescheiden, verweduwd. Vlaams minister Bart Somers wil onderzoeken of dit begrip niet uitgebreid moet worden zodat singles en alleenstaanden beter beschermd worden.

Bart Somers: “Het huidige gelijkekansendecreet vertrekt nog van het klassieke beeld van het gezin met twee ouders en twee kinderen. Vandaag is 40% van de huishoudens in Vlaanderen “single” en er ontstaan nieuwe woonvormen. Denk aan mensen die een relatie hebben maar wel apart wonen. Eénoudergezinnen. Kangoeroewonen. Alleenstaanden die cohousen met vrienden. Binnen het regeerakkoord hebben we afgesproken dat we het gelijkekansendecreet actualiseren en moderniseren. Ik wil onderzoeken of het begrip burgerlijke staat niet moet worden uitgebreid om singles beter te beschermen.”

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.