Nieuws

Er komt een Interministeriële Conferentie over aanpak moslimexecutieve

2021/10/12 |

Samenleven

12 oktober 2021 - Vlaams minister van Samenleven Bart Somers heeft vandaag in de commissie Binnenlands Bestuur opgeroepen om een Interministeriële Conferentie rond de moslimexecutieve te organiseren. Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne bevestigt dat hij de verschillende regionale ministers zal uitnodigen.

Terug

De moslimexecutieve kwam recent opnieuw negatief in de media. Deze keer na een rapport van de Staatsveiligheid over extremistische invloeden in de Sultan Ahmet-moskee van Heusden-Zolder. De voorzitter van de moslimexecutieve zit in het bestuur van deze moskee.

De moslimexecutieve (EMB) is het representatief orgaan voor de Islamitische eredienst in ons land. Het is een federaal orgaan en wordt erkend door de federale minister van Justitie. Binnen de moslimexecutieve zijn er al langer problemen. Sinds zijn aantreden is minister Van Quickenborne begonnen met de hervorming van de moslimexecutieve.

Het is een federaal orgaan, maar de problemen binnen de moslimexecutieve laten zich ook op Vlaams niveau voelen. Als representatief orgaan speelt de EMB een rol in de erkenningsprocedure van lokale Islamitische geloofsgemeenschappen. Het erkennen (en opheffen van erkenningen) van lokale geloofsgemeenschappen is namelijk een Vlaamse bevoegdheid.

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers heeft daarom aan federaal minister Van Quickenborne gevraagd om een Interministeriële Conferentie (IMC) te organiseren met alle regionale ministers bevoegd voor erediensten en geloofsgemeenschappen. Bart Somers: “Het zou de eerste keer zijn dat zo’n conferentie in ons land wordt georganiseerd, maar volgens mij is het noodzakelijk. Er zijn al langer problemen met de EMB en die problemen laten zich op elk beleidsniveau voelen. Laten we dit samen aanpakken. Onze moslims verdienen beter.”

Federaal minister Van Quickenborne bevestigt dat hij een IMC rond de moslimexecutieve zal samenroepen: “Ons vertrouwen in de moslimexecutieve is tanende. We hebben op het federale niveau al heel veel inspanningen gedaan het voorbije jaar om met hen samen te werken. We hebben hen gevraagd om schoon schip te maken, om de zaken op orde te stellen. Daar wordt niet op geantwoord. En dat kunnen wij natuurlijk niet aanvaarden. Daarom gaan we de krachten bundelen met de verschillende regeringen in ons land om tot een gezamenlijke aanpak te komen en een krachtig signaal uit te sturen.”

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.