Nieuws

Hasselt voorziet toegankelijke fietsroutes voor mindermobielen

2022/06/23 |

Samenleven

23 juni 2022 - De Hasseltse fietsroutes toegankelijk maken voor iedereen. Ook voor mensen die wat minder mobiel zijn. Dat is het uitgangspunt van een nieuw, uniek project rond inclusieve fietsbeleving dat schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen lanceert. Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers trekt 63.000 euro uit voor dit project. De stad Hasselt legt 45.000 euro bij.

Terug

De fietsroute doorheen Kiewit werd als pilootproject uitgewerkt. Nadien wil de stad dit toegankelijk fietsroutenetwerk verder uitrollen naar onder meer Herkenrode en Rapertingen. Voor dit project werkt de stad Hasselt nauw samen met Inter, het Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid. “Inter screende de toegankelijkheid van de 23 kilometer lange, bestaande fietsroute. Op hun advies werd de route op twee plaatsen aangepast met een alternatieve route, die duidelijk wordt aangeduid met extra bordjes. Hierdoor wordt de toegankelijkheid gegarandeerd. We zijn ervan overtuigd dat dit een extra toeristische troef is voor Hasselt,” aldus schepen van Toerisme Rik Dehollogne. “Bovendien screende Inter ook enkele horecazaken die op de fietsroute gelegen zijn. De toegankelijkheidsinformatie van die zaken werd ook opgenomen op de speciale fietskaart.”

Aangepaste elektrische fietsen

De stad Hasselt kocht voor dit project twee speciaal aangepaste elektrische fietsen aan. “Het gaat om een rolstoelplateaufiets en een duofiets. Bij een rolstoelplateaufiets kan je gewoon in je rolstoel blijven zitten. Zo kan je je gemakkelijk verplaatsen bij een tussenstop. De bijrijder kan de persoon in de rolstoel eenvoudig op en af het plateau rijden. Bij een duofiets zitten de fietsers langs elkaar op een tandem met drie wielen. Eén persoon stuurt en beiden kunnen trappen,” vertelt schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen, die ook bevoegd is voor toegankelijkheid.

Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers: "Het aantal medeburgers dat een beperking heeft, is veel groter dan we vaak denken. Hoe komt dat? Omdat ze minder vaak deelnemen aan het samenleven. Waardoor ze minder zichtbaar zijn. 4 op de 10 personen met een beperking loopt het risico om sociaal uitgesloten te zijn. Dubbel zo vaak geven zij aan dat ze zich geïsoleerd voelen van andere mensen. Dat mogen we nooit toelaten. We moeten elke vorm van uitsluiting aanpakken. Dit project hier in Hasselt is daar een voorbeeld van. Dat mensen met een handicap toelaat om volwaardig te participeren aan het vrijetijdsleven. Een voorbeeld voor heel Vlaanderen."

Financiering

De Vlaamse Overheid voorziet via Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers 63.000 euro, de stad Hasselt 45.000 euro. De aankoopprijs van de fietsen en de personeelskost nemen de grootste hap uit dat budget. De huur van de fiets kost 30 euro per dag en wordt georganiseerd via City Rent. “Ook hier legt de stad Hasselt bij. We willen immers dat de huurprijs voor deze ‘speciale’ fietsen hetzelfde is dan die van een gewone elektrische fiets. Zo willen we echt alle drempels weghalen om ook mindermobielen te laten genieten van onze fietsroutes,” besluit burgemeester Steven Vandeput.

Je kan de fietsen reserveren via City-Rent.be. Daarna kan je de fiets gaan afhalen bij hun Biking Fietsshop op de Thonissenlaan 48 of de fiets kan gebracht worden naar het startpunt van je tocht, zoals bv. het startpunt van de fietsroute op domein Kiewit of een hotel.

 

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.