Nieuws

Tweede lokale coronagids klaar met extra ideeën van gemeenten en middenveldorganisaties

2020/05/19 |

Binnenlands Bestuur

19 mei 2020 - Twee weken na de eerste lokale coronagids die onze steden en gemeenten uit de coronacrisis moet leiden, is vandaag al een herwerkte versie klaar. De minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers wil het document continu blijven vernieuwen en bijwerken met input en inspiratie van steden, gemeenten en organisaties. Bart Somers: “Meteen na het posten van onze coronagids, kregen we al 35 lokale relanceplannen van gemeenten binnen. Ook middenveldorganisaties denken na over hun functioneren na corona. Tips en suggesties die gericht zijn aan de Vlaamse overheid, hebben we in de mate van het mogelijke al uitgevoerd.”

Terug

Op dinsdag 5 mei bezorgde minister Somers een eerste lokale coronagids aan alle steden en gemeenten om hen ondersteunen en te inspireren tijdens de exit-fase. Hij vroeg daarbij aan de lokale besturen om werk te maken van een lokaal relanceplan en hem opmerkingen en suggesties te bezorgen. Op korte tijd hebben al 35 gemeenten een volledig lokaal relanceplan doorgestuurd. Ook middenveldorganisaties gaven input op de coronagids van de minister.

Bart Somers: “Zoals vaak groeien goede ideeën van onderuit en kan je niet alles van bovenaf opleggen of dicteren. Met de lokale coronagids wilde ik de lokale besturen ondersteunen en hen inspireren om zelf met voorstellen te komen. De vele goede ideeën en oplossingen hebben we verwerkt en een nieuwe versie van de coronagids wordt opnieuw rondgestuurd. Op deze manier blijft het een levend document dat continu aangepast zal worden.”

Meer dan economie

De lijst met creatieve maatregelen van de lokale besturen lijkt eindeloos. Zo richt de gemeente Edegem een speciaal platform op waarbij inwoners bij lokale handelaars een maaltijd of bloemen kunnen kopen en schenken aan een held naar keuze.  Antwerpen en Roeselare vragen  start-ups om slimme oplossingen te ontwikkelen voor lokale uitdagingen tijdens de coronacrisis. Zwevegem richt dan weer een coronafonds op van 500.000 euro waarbij inwoners mee mogen nadenken over de besteding van het geld. Onder meer Hasselt, Kortrijk en Oostende zetten camera’s in om de drukte in de winkelstraten te beheren.

De minister ging ook aan de slag met de opmerkingen en voorstellen van de middenveldorganisaties. Unizo vroeg aandacht voor de lokale koopbonnen en daarom liet de minister een modelreglement opmaken dat een snellere goedkeuring op de gemeenteraad mogelijk maakt.  De fiets had al een belangrijke plaats in de handleiding, maar op vraag van het Fietsberaad werd het belang van fietsverkeer in post-coronatijd nog meer in de verf gezet. Naar aanleiding van de opmerkingen van de federale koepel van sociaal-culturele organisaties zijn er ook aanbevelingen opgesteld rond lokale subsidies. Op vraag van de jongerenorganisaties Ambrassade en Bataljon werd er ook extra aandacht besteed aan de noden van kinderen en jongeren om te spelen en te bewegen.

Bart Somers: “De exit uit de coronacrisis zal nog een heleboel maatregelen vragen van onze lokale besturen. Maar aan ideeën en goede strategieën geen gebrek, zo blijkt. Onze lokale besturen en vele middenveldorganisaties werken hard om versterkt uit de crisis te komen. We moeten daarbij niet enkel focussen op de economische relance, maar ook aandacht hebben voor de solidariteit, vrije tijd en levenskwaliteit van onze burgers.”

De volledige herwerkte handreiking vindt u vanaf vandaag terug op www.vlaanderenhelpt.be


Deel dit op

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.