Nieuws

Nieuwe voorzitter voor IMC Vrouwenrechten: Vlaams minister Somers geeft de fakkel door aan Staatssecretaris Leroy

2023/09/21 |

Samenleven

21 september 2023 - Vlaams minister van Gelijke Kansen, Bart Somers, rondt vandaag zijn voorzitterschap van de Interministeriële Conferentie voor Vrouwenrechten af en geeft de fakkel door aan Staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Marie-Colline Leroy. Bij zijn aftreden blikt minister Somers terug op het afgelopen werkjaar waarin er werd gewerkt rond het thema Gedeeld en Betrokken Ouderschap.

Terug

Vandaag vond de Interministeriële Conferentie voor Vrouwenrechten plaats. De Conferentie versterkt de samenwerking tussen de verschillende beleidsniveaus in België om de rechten van vrouwen in alle levensdomeinen te waarborgen. Het afgelopen jaar nam Vlaams minister van Gelijke Kansen, Bart Somers, het voorzitterschap van de Interministeriële Conferentie voor Vrouwenrechten in. Het voorzitterschap van Somers stond in het teken van het thema ‘Gedeeld en Betrokken Ouderschap’ om de traditionele rolverdeling met de moeder die voor het huishouden en de kinderen zorgt en de vader als voornaamste kostwinner, te doorbreken.

Vlaams minister van Gelijke Kansen, Bart Somers: “Gedeeld ouderschap is een belangrijke hefboom is om de positie van vrouwen in België te verbeteren. Gemiddeld zijn moeders in een gezin wekelijks 1,5 uur meer bezig met kinderzorg en wekelijks 6 uur meer bezig met huishoudelijke taken in vergelijking met vaders in een gezin. Om deze traditionele rolverdeling te doorbreken en vrouwen meer kansen te geven op de arbeidsmarkt, hebben we het afgelopen jaar sterk ingezet op het thema Gedeeld en Betrokken Ouderschap aan de hand van verschillende projecten die genderstereotypen doorbreken. Ook volgend jaar zullen we blijven investeren om deze projecten verder te zetten.”

Minister Somers gaf vandaag de fakkel van het voorzitterschap door aan Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Marie-Colline Leroy. “Ik wil minister Somers bedanken voor het harde werk en ben verheugd het voorzitterschap te mogen overnemen. Mijn ambitie voor het voorzitterschap is om al het mogelijke te doen om de rechten van vrouwen die door talloze nationale en internationale wetten worden gegarandeerd, effectief te maken. Van formele gelijkheid tussen vrouwen en mannen naar echte gelijkheid, dat is de taak die op ons wacht. De CEDAW-aanbevelingen uitvoeren, helpen de regeringen in ons land hierbij op weg.”, aldus Staatssecretaris Leroy.

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.