Nieuws

Rolstoelgebruiker Sander geniet mee van Pukkelpop dankzij de inspanningen voor toegankelijkheid: “Ook ik slaap ’s nachts op de camping”

2023/08/19 |

Gelijke kansen

17 augustus 2023 - Hasselt, donderdag 17 augustus – De muziekliefhebbers, feestvierders en kampeerders stromen toe op de festivalweide van Pukkelpop. Onder hen een 300-tal festivalgangers met een beperking, die gebruikmaken van de toegankelijkheidsfaciliteiten ter plaatse. Pukkelpop is een van de vele festivals in Vlaanderen waar Inter voor de nodige assistentie zorgt om het festival toegankelijk te maken voor iedereen. Rolstoelgebruiker Sander Leenknecht neemt ons mee op pad.

Terug

“Dat ik in een rolstoel zit, betekent niet dat ik thuis moet blijven”, vindt Sander. “Ook ik wil met mijn vrienden en familie de festivalzomer beleven. Het is heel fijn dat Pukkelpop daaraan denkt en dat samen met Inter mogelijk maakt.”

Toegankelijkheid op Pukkelpop

Je komt toe op de voorbehouden parking voor mensen met een handicap. Via een alternatieve check-in balie en de alternatieve ingang kom je vlot op de festivalweide terecht. Er zijn vier rolstoelpodia, waardoor rolstoelgebruikers de optredens op de Main Stage, Marquee, Dance Hall en Club goed kunnen zien. Vlakbij de ingang van het festivalterrein is een voorbehouden kampeerzone voor mensen met een beperking, binnen Camping Chill. Daar zijn aangepaste douches, toiletten en een verzorgingstent. Ook op het festivalterrein is er aangepast sanitair.

“Er zijn heel wat hulpmiddelen aanwezig, maar wat ik het meest waardeer is de assistentie van de Intervrijwilligers”, zegt Sander. “Zij assisteren bij verplaatsingen, eten, een toiletbezoek, het opzetten van de tent … Je herkent hen aan het witte vestje met het Inter-logo erop. Heel handig!”

"Uit bezoekersenquêtes van Inter bij verschillende evenementen blijkt dat Pukkelpop bijzonder goed scoort op vlak van toegankelijkheidsvoorzieningen. Daar zijn we uiteraard fier op", zegt Pukkelpopwoordvoerder Frederik Luyten. "We kregen trouwens nooit eerder zo veel aanvragen van personen met een handicap, wat toch aangeeft dat onze inspanningen geapprecieerd worden. Pukkelpop onvergetelijk maken voor elke bezoeker, daar doen we het voor!"

“Eigenlijk begint het voor de start van het festival al”, zegt Bart Parmentier, coördinator Events, Doelgroepenbeleid en Communicatie bij Inter. “Met duidelijke communicatie van de organisator: mensen met een beperking zijn welkom op dit festival. Met daarbij de vermelding van de toegankelijkheidsfaciliteiten. Zo weten bezoekers wat ze kunnen verwachten.” Die informatie staat op de website van Pukkelpop: www.pukkelpop.be/nl/info/toegankelijkheid-inter/.

Toegankelijke festivalzomer

“Pukkelpop is een van de 52 toegankelijke festivals in Vlaanderen deze zomer, die voor iedereen toegankelijk zijn dankzij het advies en de ondersteuning van het Vlaams expertisecentrum in 2 toegankelijkheid Inter. Festivals zijn de ‘place-to-be’ in de zomer. We moeten ervoor zorgen dat iedereen daarvan kan genieten, zowel op de festivalweide als op de camping. Daarom werken we alle drempels weg en gaan we volop voor een toegankelijke festivalzomer”, zegt Vlaams minister Bart Somers.

“Vanuit Inter zijn we heel blij met het engagement en de ambities van de festivalorganisatoren”, vertelt Wendy Metten, algemeen directeur van Inter. “De faciliteiten die we aanbieden zijn gericht op een maximale en gelijkwaardige beleving zodat iedereen gewoon kan meedoen. En daar maken deze zomer bijna 6000 mensen gebruik van. Niemand hoeft thuis te blijven.”

Bart Somers
Burgemeester stad Mechelen

E-mail
info@openvldmechelen.be
 
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.