De cursus Maatschappelijk Oriëntatie is het lessenpakket dat een nieuwkomer krijgt om meer te leren over leven en werken in Vlaanderen, gaande van heel praktische zaken zoals de werking van het openbaar vervoer tot lessen over waarden en normen. De laatste jaren was er veel onduidelijkheid over het aantal cursusplaatsen en aantal inburgeraars op de wachtlijst. Vlaams minister van Samenleven Bart Somers kondigde vorig jaar samen met de algemeen directeur van het Agentschap Jo De Ro aan om orde op zaken te stellen. Amper een jaar later is er duidelijke informatie en is het tekort gehalveerd, zo blijkt uit een toelichting van de cijfers vandaag in het parlement.
“Het tekort aan cursusplaatsen liep de voorgaande jaren op tot meer dan 9.000 plaatsen. Om dit tekort op twee jaar weg te werken, werd in 2019 een Actieplan opgemaakt. Dat plan omvat operationele acties en werd op basis van prognoses en simulaties opgesteld. Het plan hield logischerwijs geen rekening met de COVID19-pandemie die ons aanzette om onze dienstverlening te herbekijken. Toch zorgde COVID19 niet voor de gevreesde rem en werden de afgelopen periode de nodige inspanningen geleverd om op één jaar tijd de vooropgestelde halvering van het tekort aan cursusplaatsen te realiseren”, aldus algemeen directeur van het Agentschap Jo De Ro.
Vlaams minister van Samenleven Bart Somers: “Ondanks corona zijn er dit jaar 15.529 mensen gestart aan een inburgeringscursus MO. Dat is een record. Het is ook het eerste jaar ooit dat er meer méér starters zijn dan nieuwe contracten. Dankzij het harde werk van het Agentschap werken we het historisch opgebouwd tekort weg. Er zullen dus meer mensen inburgeren en volwaardig kunnen participeren in onze samenleving. Daar winnen we allemaal bij.”
Digitale aanpak
Sinds maart 2020 en de komst van COVID19 werkt het Agentschap volledig digitaal. Een wijziging in de aanpak van de dienstverlening werd opgezet, ook voor de cursus MO. Hierdoor konden cursisten uit Limburg bijvoorbeeld digitaal aansluiten bij lessen in West-Vlaanderen. Mede door die digitale aanpak en het verhogen van het aantal cursisten per digitale cursus was het mogelijk om het aantal cursusplaatsen te verhogen.
Bart Somers: “Door in te zetten op digitalisering en daar ook extra middelen voor vrij te maken, hebben we in een moeilijk coronajaar toch meer inburgeraars kunnen bereiken dan ooit tevoren. Het toont de veerkracht van ons Agentschap. Inburgeraars zullen nu sneller wegwijs geraken in onze samenleving en onze taal leren. Er ligt nog veel werk op de plank, maar de cijfers tonen aan dat de hervorming van het Vlaamse inburgeringsbeleid haar vruchten afwerpt.”
Onderstaande grafiek toont de ommekeer van het Agentschap duidelijk aan. Het Agentschap realiseerde in 2020 met 15.529 starters een recordaantal unieke deelnemers. In 2019 waren er dat nog 13.112. Dat maakt dat het historisch opgebouwde tekort aan cursusplaatsen in 2020 gehalveerd is t.o.v. 2019 (van 9.418 naar 4.637). 2020 was ook het eerste jaar dat er méér starters waren dan nieuwe contracten.
Algemeen directeur Jo De Ro: “De gerealiseerde ommekeer toont de grote wendbaarheid van alle betrokken medewerkers. We gaan in 2021 op dit elan verder. Om het tekort aan cursusplaatsen maximaal weg te werken, moeten we in 2021 opnieuw een recordjaar realiseren. Die uitdaging blijft groot, maar niet onoverkomelijk. Dat hebben de medewerkers van het Agentschap in een niet evident COVID19-werkjaar bewezen.”
