Nieuws

Vlaams meldpunt grensoverschrijdend gedrag start maandag

2023/09/25 |

Samenleven

25 september 2023 - Op 25 september, gelijktijdig met de start van het nieuwe academiejaar, start het Vlaams meldpunt grensoverschrijdend gedrag. Voor de uitwerking van dit meldpunt bundelden op initiatief van Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir en Vlaams minister van Samenleven Bart Somers, het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI) en het Agentschap Justitie en Handhaving de krachten. Slachtoffers kunnen er vanaf maandag terecht met meldingen over intimidatie, seksuele intimidatie en geweld binnen de Vlaamse sectoren of organisaties.

Terug

Maandag openen niet enkel de universiteiten hun deuren, maar ook het langverwachte Vlaams meldpunt grensoverschrijdend gedrag schiet dan uit de startblokken. De afgelopen drie maanden werd er achter de schermen hard gewerkt aan de u  itbouw van het meldpunt. Zo werd er met interne meldpunten, en alle sectoren samengezeten om hun aanbod en verwachtingen zoveel mogelijk af te stemmen op die van de Vlaamse overheid. Daarnaast werd een 15-koppige team aangeworven en opgeleid, werden draaiboeken uitgeschreven, een website gebouwd en een telefoon- en chatlijn geïnstalleerd. “Het was een pittige periode, maar we zijn klaar om de meldingen in alle vertrouwen te ontvangen”, aldus minister Demir.

“Bij het VMRI kon je al terecht met meldingen over intimidatie, seksuele intimidatie en schendingen van mensenrechten. Dankzij de samenwerking tussen het Vlaams mensenrechteninstituut en Agentschap justitie en handhaving komt er nu één extern meldpunt waar iedereen terecht kan met klachten rond intimidatie, discriminatie, geweld of pesterijen. Het gaat niet over de zoveelste extra structuur, maar een samenwerking waarmee we de krachten bundelen.”, gaat minister Somers verder.

Één extern meldpunt

Bij het nieuwe meldpunt kunnen burgers niet enkel terecht met meer vormen van grensoverschrijdend gedrag, ook het aanbod aan de melders is door de samenwerking met het Agentschap Justitie en Handhaving uitgebreid. “Zo willen we maximaal tegemoet komen aan de noden die leven op het terrein bij de organisaties én de slachtoffers”, aldus minister Demir. “Ik vond het erg belangrijk om niet zomaar het zoveelste meldpunt op te richten, maar om echt te luisteren naar de noden van slachtoffers in de verschillende sectoren en aanvullend te werken op alles wat er al bestaat. Zo blijkt dat slachtoffers naast de concrete aanpak van hun dossier, een meer psychologische ondersteuning missen waarin ook wordt erkend dat wat ze hebben meegemaakt niet ok is. Ook een echte meer langdurige opvolging van hun dossier ontbreekt. Daarom kunnen melders vanaf vandaag ook bij het Vlaams meldpunt terecht voor erkenningsgesprekken, herstelgesprekken, kortdurende therapeutische trajecten, juridisch advies en ondersteuning, begeleiding en opvolging bij de procedures binnen de eigen sector”.

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers: “ De inspanning voor extra ondersteuning komt bovenop het reeds bestaande bemiddelingstraject en werking van de geschillenkamer bij het VMRI.”

Concreet zal de burger terecht kunnen op volgende website: www.grensoverschrijdendgedrag.vlaanderen en volgend telefoonnummer  0800-13.184. Op de website is ook een chatfunctie voorzien.

Na een aanmelding gaan de dossierbehandelaars van het Vlaams meldpunt in gesprek met de melder om te kijken waar de melder nood aan heeft om zo op maat een traject op te starten.

De lijnen met de interne meldpunten van de verschillende sectoren worden daarbij ook kort gehouden om ook echt samen te werken. Zo kan het Vlaams meldpunt naar aanleiding van een melding ook advies geven over de aanpak van het dossier bij het interne meldpunt, bijvoorbeeld adviseren om tuchtmaatregelen te nemen. Daarnaast zal het Vlaams meldpunt over alle meldingen heen ook adviezen verlenen aan specifieke organisaties en sectoren om hun beleid in het geheel aan te passen.

Meer informatie over het meldpunt en over hoe een melding te maken vind je op www.grensoverschrijdendgedrag.vlaanderen .

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.