Nieuws

Zoeken op categorie

46 lokale besturen gaan met 11 projecten concreet aan de slag voor een Gemeente zonder gemeentehuis

2022/02/10 |

Binnenlands Bestuur

10 februari 2022 - Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers lanceerde enkele maanden geleden de eerste projectoproep ‘Gemeente zonder gemeentehuis’. Tijdens een bezoek aan het Artificial Intelligence-bedrijf Arinti in Mechelen, maakte de minister vandaag de selectie bekend. Elf projecten ingediend door 46 samenwerkende lokale besturen zullen in totaal een financiële ondersteuning van meer dan €1 miljoen euro ontvangen. “Digitaal is de toekomst. Niets is onmogelijk in de wereld van morgen, dat is me vandaag nogmaals duidelijk geworden. Ook Artificial Intelligence (AI) zal de komende jaren voor onze lokale besturen een grote rol gaan spelen en onze lokale dienstverlening de komende jaren helpen verbeteren. De burger staat daarbij steeds centraal”, aldus minister Somers.

Terug

In het kader van het project ‘Gemeente zonder gemeentehuis’ bracht de minister een bezoek aan het Mechelse bedrijf Arinti, dat gespecialiseerd is in AI. Arinti focust niet alleen op research, maar bouwt ook zelf AI-toepassingen. Die toepassingen worden dan geïmplementeerd bij verschillende klanten, waaronder ook verschillende lokale besturen. Sammy Deprez, Managing Partner bij Arinti: “Met Arinti bekijken we de AI-toekomst met een positieve blik, de doemscenario’s uit films laten we aan Hollywood over. We zorgen ervoor dat AI de burgers kan assisteren om beter geïnformeerd te zijn op een toegankelijke en ethische manier en om zelf meer te participeren in het gemeentebestuur.”

Zonder ook de risico’s te minimaliseren, wordt AI dus ook voor onze Vlaamse steden en gemeenten interessant. Zo maakte Arinti reeds een automatische transcriptie van een aantal video’s van Mechelse gemeenteraadszittingen. Daarbij tonen ze hoe AI-systemen deze vergaderingen kunnen analyseren naar onder andere inhoud. “Ik ben onder de indruk van de mogelijkheden die ik hier vandaag gezien heb. We moeten blijven werken aan een betere digitale dienstverlening voor onze burgers. AI kan daarin een rol in spelen. Daarom zorgen we binnen het project ‘Gemeente zonder gemeentehuis’ voor een financiële ondersteuning van innovatieve projecten”, aldus minister Somers. Het project past binnen het relanceplan “Vlaamse Veerkracht” en zet via 7 projectoproepen een boost van 35 miljoen euro op de digitale dienstverlening van lokale besturen.

Bij de eerste oproep kregen lokale besturen de kans om projecten in te dienen voor de uitwerking van een concept voor betere digitale dienstverlening. De Vlaamse Regering selecteerde uiteindelijk, op advies van een jury, 11 projecten, waarbinnen in totaal 46 lokale besturen een samenwerking aan gaan. Hij trekt hiervoor 1.107.397,55 euro uit.  De rode draad doorheen alle projecten zijn minder verplaatsingen en administratieve rompslomp voor de burger, snellere doorlooptijd, betere informatie en betere toegankelijkheid van de diensten.

Klik hier voor een overzicht van de geselecteerde projecten. 

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.