Nieuws

Zoeken op categorie

Persoonlijk

Nieuwjaarswensen 2023

31 december 2022 - Ik ben al 42 jaar actief met politiek bezig. Enkele jaren niet te na gesproken voerden Cassandra’s steevast de boventoon. Pessimisme en doemscenario’s dreven in de media en op het politieke strijdtoneel systematisch boven. Het afgelopen jaar was op dat vlak somberder dan ooit.

Persoonlijk

Bart Somers betuigt zijn medeleven aan familie en vrienden van Ererector Caroline Pauwels

6 augustus 2022 - “Ik vecht niet tegen kanker, ik vecht voor het leven.” Caroline Pauwels, ererector van de VUB, heeft de strijd voor het leven, gisteren moeten staken. Niemand kan beter samenvatten waar VUB-rector Caroline Pauwels voor stond, dan zijzelf. Die bewuste keuze maken ergens voor te zijn, en niet tegen, definieerde haar. Een keuze die ze tot het einde volhield.

Opinie

Wat Denemarken ons (niet) kan leren

12 juli 2022 - “Onze blik op het Noorden richten”. Het is één van de uitgangspunten van deze Vlaamse regering. In onze drive om Vlaanderen vooruit te stuwen, kiezen we er bewust voor ons te spiegelen aan Nederland en de Scandinavische landen. Landen die in vele internationale rankings aan de top staan. Recent organiseerden de Vlaams parlementsleden van de commissie Binnenlands Bestuur, Gelijke Kansen en Inburgering een studiereis naar Denemarken. Op veel vlakken een inspiratiebron. Maar opvallend, op vlak van inburgering en integratie is de Vlaamse aanpak sterker dan het “Het Deense model”.

Opinie

De woke-filosofie maakt samenleven onmogelijk

20 december 2021 - Om te ‘kunnen zijn wie we zijn’ – het thema van de Warmste Week – moeten we de vrijheid hebben om van mening te verschillen. Die vrijheid komt onder druk te staan, vreest Bart Somers.

Persoonlijk

Botsende vrijheden (OPINIE)

Het botst regelmatig in onze samenleving, voortdurend zelfs. En dat is goed. Het kenmerkt namelijk onze vrije samenleving. Een liberale democratie waarin je als burger een ongelooflijk arsenaal aan vrijheden tot je beschikking hebt om je levenspad uit te stippelen. De vrijheid om je mening te ventileren en van mening te veranderen. De vrijheid om te geloven, van geloof te veranderen en niet te geloven. De vrijheid om van een man te houden, of van een vrouw, of van allebei. Je hebt zelfs de vrijheid om van geslacht te veranderen of je te identificeren als man noch vrouw. We zijn nooit vrijer geweest dan vandaag. En dat botst.

Persoonlijk

Plots zijn we allemaal mensen

22 maart 2020 - Het coronavirus: het zorgt voor menselijke- en economische drama’s. Het zorgt voor paniek, onrust en hamstergedrag. De politici moeten leiding nemen, burgers moeten burgerzin tonen. Samen kunnen we deze crisis overwinnen. Hoe sneller dit alles voorbij is, hoe beter.

Persoonlijk

#LEESTIP: Bas Heijne - Mens/Onmens

“Emotionele verharding zorgt ervoor dat cultuur als statisch, identiteit als enkelvoudig, trots als louter strijd worden gezien.” Een boeiend essay van Bas Heijne over liberalisme, fakenews, diversiteit en zij die de Verlichting aanvallen. Must read.

Persoonlijk

#LEESTIP: Harry De Paepe - De twee kanten van het Kanaal

Tot in de 16 eeuw sprak men in sommige delen van Wales Vlaamse dialecten. Uit het Doomesday Book dat in 1086 (sic) een inventaris maakte van alle bezittingen en eigenaars in Engeland blijkt dat vier procent van het grondgebied in “Vlaamse” handen was. De Schotse held Robert de Bruce (Wallander !) had Vlaamse voorouders. Het scheldwoord “Scum” komt van schuim (op het bier). Er vonden geregeld progroms plaats tegen de Vlaamse handelaars en wevers in London en andere steden. De godsdienstoorlogen in de 16e eeuw zorgde voor de grootste groep politieke vluchtelingen op korte tijd in de geschiedenis van Engeland. En ze kwamen van bij ons... Ik geeft toe, ik ben tuk op zulke historische weetjes. En het aangename boek van Harry De Paepe “De twee kanten van het kanaal” staat er vol van. Eeuwenland migreerden Vlamingen naar Engeland. Ze waren er al bij in 1066, met de slag van Hastings. In tijden van Brexit een leuk historisch achtergrondverhaal.

Persoonlijk

#LEESTIP: Frank Westerman - De wereld volgens Darp

De val van het IJzeren Gordijn is een van de meest ingrijpende politieke gebeurtenissen in mijn leven. In 1989 was ik 25. Toen de muur viel vertrok ik vanuit mijn studentenkamer onmiddelijk naar Berlijn. “Ich war dabei”. De wereld kantelde. De mensen in Midden- en Oost-Europa werd bevrijdt van de communistische dictatuur. Maar in de Balkan staken eeuwenoude nationistische vetes de kop op. In De wereld volgens Darp brengt Frank Westerman het einde van de koude oorlog terug tot leven. Met een bundeling van vlot leesbare kortverhalen. Een aanrader voor wie er toen bij was. En voor de generaties erna.

Persoonlijk

#LEESTIP: Véronique Otmi - Bakhita: Van slavernij naar vrijheid

Beklijvend, onhutsend, rauw. Bijna onleesbaar omdat het zo confronterend is. Het echt gebeurde verhaal van een meisje dat in Afrika ontvoerd wordt om slavin te worden en via allerlei omzwermingen in een klooster in Italië beland. Zelden zo ondergedompeld geworden in die bittere realiteit waarbij men niet meer als mens maar als een ding wordt beschouwd.

Persoonlijk

#LEESTIP: Jonathan Littell - De Welwillenden

In 'De welwillenden' vertelt een SS-officier zijn verhaal van tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij hij een rol in de Holocaust heeft gespeeld. Het is echt confrontrerend. Je leest hoe iemand in een systeem het meest verwerpelijke begint te zien als een job die moet gebeuren. Dat wordt in het boek beschreven op een koude, journalistieke manier.

Persoonlijk

#LEESTIP: Ish Ait Hamou - Het moois dat we delen

Wat een boek! Een prachtig, aangrijpend verhaal over kwetsbaarheid, verdriet en menselijkheid. Over de wonden van vandaag. Het mooiste kerstverhaal zonder happy end. Of toch wel.

Er werden geen resultaten gevonden voor uw zoekparameter.

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.