Nieuws

Zoeken op categorie

Samenleven

Genoeg.

Vrije tribune

Samenleven

Minister Bart Somers en Turnhouts stadsbestuur lanceren project ‘Thuis in Turnhout’ met inburgeringsceremonie

Meer dan 47 000 mensen zijn thuis in Turnhout: allemaal verschillend, allemaal uniek. Toch lopen stadsgenoten en zelfs buren elkaar vaak zomaar voorbij op straat. Samen met Vlaams minister Bart Somers lanceert Turnhout het project ‘Thuis in Turnhout’ om mensen te verbinden. Tegelijk worden bij deze gelegenheid alle nieuwe inwoners van de stad van harte welkom geheten. Nieuwkomers worden daarenboven in de bloemetjes gezet tijdens een officiële inburgeringsceremonie waarin ze na het afronden van het inburgeringstraject hun certificaat in ontvangst kunnen nemen van Vlaams minister van Inburgering Bart Somers, waarnemend burgemeester Francis Stijnen en schepen van Gelijke Kansen Kelly Verheyen.

Samenleven

Aftrap Week van het Nederlands: KU Leuven lanceert app om Nederlands te verbeteren

27 september 2023 - Nederlands is dé sleutel tot de Vlaamse samenleving. Een goede kennis van de Nederlandse taal is noodzakelijk om sociale contacten te leggen maar ook cruciaal om werk te vinden. Naast het volgen van Nederlandse lessen is het belangrijk dat anderstaligen ook buiten het klaslokaal onze taal kunnen oefenen. Daarom zet Vlaanderen met Plan Samenleven sterk in op laagdrempelige manieren om Nederlands te leren. Het online leerplatform NedBox -ontwikkeld door KU Leuven- is één van zulke initiatieven. Als aftrap van de Week van het Nederlands lanceert NedBox nu ook een gloednieuwe mobiele applicatie zodat anderstaligen waar en wanneer ze willen Nederlands kunnen oefenen.

Samenleven

Vlaams meldpunt grensoverschrijdend gedrag start maandag

25 september 2023 - Op 25 september, gelijktijdig met de start van het nieuwe academiejaar, start het Vlaams meldpunt grensoverschrijdend gedrag. Voor de uitwerking van dit meldpunt bundelden op initiatief van Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir en Vlaams minister van Samenleven Bart Somers, het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI) en het Agentschap Justitie en Handhaving de krachten. Slachtoffers kunnen er vanaf maandag terecht met meldingen over intimidatie, seksuele intimidatie en geweld binnen de Vlaamse sectoren of organisaties.

Samenleven

Proefproject begeleidt nieuwkomers vlotter naar arbeidsmarkt en studies

21 september 2023 - Meer nieuwkomers duurzaam aan de slag. Onder dit motto startte Vlaams minister van Inburgering Bart Somers een proefproject in Antwerpen. Binnen het proefproject worden nieuwkomers die hun inburgeringstraject reeds hebben gevolgd intensief begeleid naar werk of een hogere studie. “Met het proefproject willen we mogelijke drempels naar de arbeidsmarkt wegwerken. Met slechts 41% mannen en 28% vrouwen is het aantal nieuwkomers dat na 2 jaar aan de slag is, te laag. We hebben reeds grondige hervormingen doorgevoerd maar ik wil verder. Hiermee begeleiden we nieuwkomers intensiever om aan de slag te kunnen of een opleiding te volgen. Wegens het succes in Antwerpen willen we dit proefproject over heel Vlaanderen uitrollen.”, aldus Vlaams minister van Inburgering, Bart Somers.

Samenleven

Nieuwe voorzitter voor IMC Vrouwenrechten: Vlaams minister Somers geeft de fakkel door aan Staatssecretaris Leroy

21 september 2023 - Vlaams minister van Gelijke Kansen, Bart Somers, rondt vandaag zijn voorzitterschap van de Interministeriële Conferentie voor Vrouwenrechten af en geeft de fakkel door aan Staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Marie-Colline Leroy. Bij zijn aftreden blikt minister Somers terug op het afgelopen werkjaar waarin er werd gewerkt rond het thema Gedeeld en Betrokken Ouderschap.

Gelijke kansen

Rolstoelgebruiker Sander geniet mee van Pukkelpop dankzij de inspanningen voor toegankelijkheid: “Ook ik slaap ’s nachts op de camping”

17 augustus 2023 - Hasselt, donderdag 17 augustus – De muziekliefhebbers, feestvierders en kampeerders stromen toe op de festivalweide van Pukkelpop. Onder hen een 300-tal festivalgangers met een beperking, die gebruikmaken van de toegankelijkheidsfaciliteiten ter plaatse. Pukkelpop is een van de vele festivals in Vlaanderen waar Inter voor de nodige assistentie zorgt om het festival toegankelijk te maken voor iedereen. Rolstoelgebruiker Sander Leenknecht neemt ons mee op pad.

Samenleven

Nieuwkomers als vrijwilligers aan het werk op Gentse Feesten

19 juli 2023 - De organisatie Refu Interim zet meer dan 100 nieuwkomers aan het werk als barmedewerker of sfeerbeheerder op de Gentse Feesten. Nieuwkomers bouwen op die manier via vrijwilligerswerk een sociaal netwerk op en oefenen Nederlands. Het vrijwilligerswerk maakt deel uit van het netwerk- en participatietraject van het nieuwe inburgeringsbeleid van Vlaams minister van Inburgering, Bart Somers. “Door aan de slag te gaan als vrijwilliger leren nieuwkomers onze maatschappij kennen. Ze kunnen hun cursussen Nederlands en Maatschappelijke Oriëntatie in praktijk omzetten.”, aldus Vlaams minister Somers.

Samenleven

Gentse feesten zeggen “nee is nee” tegen grensoverschrijdend gedrag

19 juli 2023 - De Gentse feesten, dat zijn meer dan anderhalf miljoen mensen die tien dagen lang plezier maken. Wat daar absoluut niet bij hoort: je handen niet thuis kunnen houden. Om dat aan te pakken, voorziet de stad een sensibiliseringscampagne, wordt horecapersoneel opgeleid en is er een meldpunt grensoverschrijdend gedrag. Vlaams minister voor Samenleven Bart Somers over de Gentse aanpak: “Gent spreidt gedurende tien dagen haar expertise in het aanpakken van straatintimidatie tentoon. Een 360°-aanpak waar elk festival iets van kan leren.”

Inburgering

Meer dan 40.000 niet-verplichte inburgeraars volgden vrijwillig het inburgeringstraject sinds begin deze legislatuur

44.105 personen volgden vrijwillig het inburgeringstraject sinds begin deze legislatuur. Grof genomen zijn personen van buiten de EU verplicht om in te burgeren, personen van binnen de EU of mensen die hier reeds langer wonen, niet. Toch zet Somers ook in om ook deze mensen – indien nodig – een inburgeringscursus te laten volgen en hen te begeleiden naar oefenkansen Nederlands indien ze de taal nog niet volledig onder de knie hebben. Hij maakte de cijfers van de voorbije legislatuur vandaag bekend tijdens een bezoek aan FIER, een bedrijf waar 72 anderstalige moeders voor het eerst in hun leven aan de slag zijn. Somers volgde de laatste inburgeringsles mee van het 60u durende traject. Vlaams minister van Inburgering Bart Somers: “Werk is de beste manier om te integreren. Door te werken geraken deze moeders uit een sociaal isolement en beseffen ze dat Nederlands de sleutel is tot participatie in deze samenleving. Zonder een degelijke kennis Nederlands ben je een vogel voor de kat.”

Samenleven

63.000 nieuwkomers oefenden het afgelopen half jaar Nederlands dankzij Plan Samenleven

Op zes maanden tijd wisten 92 lokale besturen maar liefst 63.000 oefenkansen Nederlands – mini taalbadjes – voor anderstalige nieuwkomers te creëren. De stad Lier nodigde Vlaams minister Bart Somers uit om de unieke manier te komen ontdekken waarop zij dit aanpakken. Samen met 14 nieuwkomers nam hij plaats voor een gegidste boottocht -in het Nederlands uiteraard- langsheen het verleden van de stad: “Het is deze lokale creativiteit die maakt dat er op een half jaar tijd 63.000 oefenkansen Nederlands zijn gecreëerd. Het belang daarvan is onmogelijk te overschatten. Niet in het minst omdat het de kansen vermenigvuldigt op de arbeidsmarkt.”

Gelijke kansen

Extern meldpunt grensoverschrijdend gedrag start in september

Op 15 maart dit jaar is het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI) van start gegaan. Het Instituut werd opgericht door Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers en behandelt meldingen rond discriminatie, waaronder intimidatie, seksuele intimidatie, en schendingen van mensenrechten. De Vlaamse regering wil de huidige aanpak versterken en het toepassingsgebied verbreden naar vormen van grensoverschrijdend gedrag zoals geweld en aanhoudende pesterijen, alsook voldoende expertise ter beschikking stellen om slachtoffers te ondersteunen. Daarom komt er in september een specifiek Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag dat zal bestaan uit een samenwerking tussen het Vlaams Mensenrechteninstituut en het Agentschap Justitie en Handhaving van Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir. Hierover bereikte de Vlaamse Regering op initiatief van Somers en Demir een akkoord.

Er werden geen resultaten gevonden voor uw zoekparameter.

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.